Postup koupě rodinného domu v 9 krocích

Rodinný dům může být splněný sen, a proto je dobré ujasnit si už před koupí rodinného domu celý jeho postup, abyste byli připraveni a o to méně překvapeni. Přečtěte si 9 bodů, které ke koupi rodinného domu neodmyslitelně patří!


1. Utřiďte si myšlenky

Zpočátku se může stát, že vaše představy budou jen velmi obecné, ale čím více nemovitostí uvidíte, tím se vaše představy budou konkretizovat. Postup koupě rodinného domu se neobejde bez rozmyšlení běžných věcí jako je lokalita, cena, občanská vybavenost a stav nemovitosti. Je vhodné si ujasnit i témata na co se ptát při koupi domu. Své požadavky se ale nemusíte bát měnit.

Koupě rodinného domu bude vyžadovat hodně hledání na internetu, ježdění, přemýšlení a domlouvání. Proto je možné přenechat velkou část postupu koupě nebo prodeje rodinného domu na důvěryhodné realitní kanceláři nebo makléři. Vyhnete se dennímu sledování zveřejněných nabídek na webu. Realitní zprostředkovatelé mají obvykle dobrý přehled o okolí v místě prodeje a získáte také informace, na co si dát pozor při koupi daného domu. Zkušení mohou pomoci i se zvládnutím koupě domu v exekuci.

Dřevěná chata schovaná v lese.

2. O peníze tady jde především

S kalkulačkou v ruce si ujasněte:

  • jakou maximální částku můžete do nemovitosti investovat,
  • kolik můžete zaplatit rovnou z vlastních prostředků,
  • na jakou část budete potřebovat hypoteční úvěr.

Zapojte do výpočtů finančního poradce. Pomůže vám tyto částky spočítat, určit vaše limity a doporučí, za jakou hranici už byste neměli jít. Stejně tak může pomoci i ve složitějších případech koupě nemovitosti s hypotékou a pomůže najít nejvhodnější nabídku pro vás.

Dejte si ale pozor na finanční poradce, kteří avizují, že zvládají produkty od životního pojištění, přes investice až po hypotéky. Nejspíš nebudou rozumět dokonale každému produktu. Místo toho neváhejte využít online srovnávače hypoték. Obvykle vás v případě zájmu po využití jejich služeb osloví odborník přesně na problematiku, kterou potřebujete.

3. Vyberte nemovitost

Gratulujeme! Máte horkého favorita, kterého si chcete koupit. Je nejvyšší čas začít se šťourat v detailech. Z návštěvy a prohlídky již máte základní představu o stavu nemovitosti. Na posouzení technického stavu je ale vhodné pozvat i odborníka ze stavebnictví a přečíst si rady.

Po majiteli si vyžádejte výpis z katastru nemovitostí (nebo sis jej můžete na pobočkách Czech Pointu zajistit sami). Toto představuje vhodný zdroj informací o zástavním právu na nemovitosti nebo věcná břemena, a tedy zda nekupujete dům v insolvenci.

Dále už to bude hodně o papírování:

Projektová dokumentace k domu.

4. Podepište rezervační smlouvu

Toto je přelomová chvíle, která může dávat pocit, že nemovitost bude opravdu vaše. Rezervační smlouvou se majitel zavazuje, že dům nebude nikde dál nabízet, a zájemce o koupi složí rezervační zálohu jako projev vážného zájmu. Oba společně se také zavazují, že uzavřou kupní smlouvu (nebo smlouvu o smlouvě budoucí). Proto je rezervační smlouva jedním z milníků, na které je potřeba dát si pozor při koupi domu.

Tip:
“Nebude-li kupní smlouva uzavřena v důsledku jednání vlastníka, má zájemce kromě práva na vrácení rezervační zálohy rovněž nárok i na zaplacení smluvní pokuty, a to ve výši rezervační zálohy,” říká JUDr. Michal Kalenský, advokát a insolvenční správce.

Pokud vše klapne tak jak má, je rezervační depozitum započteno do kupní ceny nemovitosti.

5. Úschova peněz

Další krok postupu koupě rodinného domu je smlouva o úschově, která se uzavírá společně s kupní smlouvou. Není to sice krok povinný, ale doporučujeme jej všemi deseti. Peníze za kupovanou nemovitost jsou v případě advokátní a notářské úschovy uloženy na zvláštním bankovním účtu zřízeném jen pro účel této jediné úschovy a jsou vyplaceny jen za předem dohodnutých podmínek (obvykle po převedení nemovitosti v Katastru nemovitostí z prodávajícího na kupujícího).

6. Zástavní smlouva

Banka vyžaduje jako jednu z podmínek poskytnutí úvěru zřízení zástavního práva k nemovitosti. K jejímu podpisu dochází mezi bankou a kupujícím obvykle co nejdříve po podpisu kupní smlouvy, aby banka umožnila čerpání peněz.

7. Kupní smlouva

Podpis kupní smlouvy může být další “hurá” moment v postupu koupě rodinného domu, ale zároveň taky něco, na co si dát pozor při koupi domu. Na jejím základě dojde k převodu vlastnického práva. Při podpisu kupní smlouvy se podepisuje také návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Katastrální úřad provede převod práva nejdříve po uplynutí lhůty 20 dnů. Výplata úschovy se provádí až na základě převodu vlastnických práv.

Muž podepisující smlouvu

Víte, že …
V některých případech se uzavírá ještě smlouva o smlouvě budoucí, která zavazuje obě strany k uzavření kupní smlouvy. Bývá to v případech, kdy ještě není možno uzavřít kupní smlouvu, např. z důvodu vyřizování financování.

8. Předávací protokol

Předání nemovitosti probíhá obvykle až po převodu vlastnického práva. Předávací protokol by měl obsahovat např. stavy měřidel předávané nemovitosti.

9. Daně

Daň z nabytí nemovitých věcí platí vždy kupující, a to do tří měsíců od vkladu vlastnického práva dle katastru nemovitostí. Jednou ročně pak podává nový vlastník daňové přiznání k dani z nemovitosti.

Přijde vám postup složitý? Představte si, že na konci budete ale bydlet ve vlastním domě. Za ty starosti už to stojí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky