Zažijte mistrovské grilování s tím pravým grilem

Užijte si grilování s tím správným grilem.

 

Grilování neodmyslitelně patří k letním měsícům. Při výběru správného grilu ale budete moci grilovat i mimo sezónu třeba doma na balkóně. Gurmánské zážitky si pak užijete za každého ročního období. V čem se liší gril na dřevěné uhlí, plynový a elektrický gril? A jakých chyb se při přípravě jídla na grilu vyvarovat? Přečtěte si tipy odborníka z Hornbachu a vyberte si ideální gril pro vás.

Kdo by neměl rád grilovačku? Rozšířené přípravě jídla na mřížce nad ohněm můžeme vděčit karibskému kmeni indiánů, kteří si maso upravovali pomocí nástroje zvaného „barbacoa“, ze kterého známe dnešní „barbecue“ či zkráceně „BBQ“. Postupně přicházeli vynálezci s uhelnými briketami, dřevěným uhlím až k plynovým a infračerveným grilům. V dnešní době je jich k dostání nepřeberné množství. Jaký typ bude nejlepší právě pro vás?


Gril na dřevěné uhlí

Příprava jídla na otevřeném ohni je čirá romantika. Představte si ten pocit, když vysypete z pytle dřevěné brikety nebo uhlí, sáhnete po vhodném podpalovači a škrtnete zápalkou. Pomocí uhlí a briket je snadnější dosáhnout vysokých teplot, které jsou ideální pro zapékání – to je ovšem možné pouze s uzavřenými kotlovými grily, které nabízí například značka Tenneker. „Dřevěné uhlí se narozdíl od briket snadněji zapaluje a nezůstane po něm tolik popela. Spotřebujete ho však více než dřevěných briket. Oheň a žár je potřeba udržovat a správně regulovat,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Znalci oceňují především typicky kouřovou chuť, která vzniká pouze na žáru z dřevěného uhlí. Ta se naplno projeví zejména u klobás a grilované zeleniny. Grily na dřevěné uhlí jsou dobrými společníky při grilování pod širým nebem.

 

 

Plynový gril

Výhodou grilu na plyn je rychlé zprovoznění stisknutím elektronického zapalování. Plamen můžete regulovat na dvou až pěti hořácích (podle typu a velikosti grilu) a teplotu hlídat pomocí zabudovaného teploměru. Poklop na grilu zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. „Většina plynových grilů má i boční a zpětné hořáky a grilovat tak bez obav můžete až do té chvíle, kdy spotřebujete celý obsah propanbutanové nádoby. Poté jí vyměníte a grilujete dál,“ radí David Benda z Hornbachu. Výhodou je také absence kouře, proto lze plynové grily používat také na balkóně, aniž by obtěžovaly sousedy. 

 


Elektrický gril

Po elektrickém grilu sáhne ten, kdo má možnost posedět si na terase či balkóně, chce si ušetřit starosti a čas a nemůže si dovolit grilovat nad otevřeným ohněm a kouřem znečišťovat okolí. Elektrický gril je dobrou variantou na cesty, návštěvy a rychlé a originální pohoštění.  Má krátkou dobu zahřátí a snadno se udržuje. Často nedoceňovanou výhodou je rovnoměrné rozložení tepla na grilovací ploše. Díky možnosti uzavření poklopu lze snadno připravovat na elektrickém grilu i zapečené pokrmy. Navíc se nemusíte bát odlétávání jisker, takže je gril možné používat opravdu kdekoli.

 

Bezpečnost a zdraví především

Grilování má většina lidí spojené s pohodovým časem stráveným s partou přátel či rodinou. Pochoutky z grilu jsou navíc velice chutné. Pozor ale na správnou přípravu. Pro grilování nepoužívejte maso nakládané do solných roztoků. Působením horka se při něm mohou uvolňovat rakovinotvorné látky, tzv. nitrosaminy. Nejznámějšími zástupci této skupiny jsou šunky, uzená slanina, játrová paštika a párky – ty na gril v žádném případě nepatří. Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do žhavého uhlí, jelikož přitom může vznikat rakovinotvorný kouř. Pro zachycování tuků můžete používat speciální záchytné misky z hliníku nebo smaltovaného ocelového plechu. „Grilovací uhlí by se nikdy nemělo polévat petrolejem nebo benzínem, protože to může zásadně ovlivnit chuť připravovaného jídla, ale používat pouze speciální podpalovače, ať už tekuté nebo kostky. Gril by měl být umístěný v bezpečné vzdálenosti od všech hořlavých látek. Pozor dávejte také na děti a domácí mazlíčky. Držte je od grilu dál, ve chvilce nepozornosti by se mohlo něco stát,“ apeluje na bezpečné zacházení s grilem David Benda, odborník z Hornbachu. Po ukončení používání by se mělo uhlí v grilu nechat dohořet, než zcela vychladne, a zlikvidovat až po 12 hodinách. Důležité je pravidelné čištění a vysypávání popela.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada