Socha svaté Anežky České zdobí atrium Nemocnice Privamed

Socha svaté Anežky České zdobí atrium Nemocnice Privamed

fotografie: M. Pecuch

Nově zrekonstruované prostranství nemocnice Privamed v Kotíkovské ulici v Plzni doplnila socha svaté Anežky České, české světice a patronky. Slavnostně odhalené bustě požehnal ve čtvrtek 28. května biskup plzeňský Tomáš Holub. Slavnostního aktu se za město Plzeň zúčastnil primátor Martin Baxa, zástupci městských obvodů, Plzeňského kraje a další hosté.

„Při výstavbě původní nemocnice byla v těchto místech socha sovětské pionýrky, která byla koncem roku 1989 odstraněna. Při rekonstrukci areálu uvnitř nemocnice jsme se rozhodli, že zde nově umístíme sochu svaté Anežky České v kapce krve jako tematicky vhodný symbol zdravotnictví a navážeme tím již podruhé na odkaz této patronky nemocných, neboť zhruba před čtyřmi roky jsme v Centru následné péče otevřeli kapli svaté Anežky České,“ přiblížil Miroslav Mach, předseda představenstva společnosti Privamed a. s.

„Anežku Přemyslovnu svatořečil papež Jan Pavel II. v chrámu svatého Petra ve Vatikánu pět dní před začátkem sametové revoluce v Československu dne 12. listopadu 1989. Proces její kanonizace začal již v polovině 14. století, dokončen byl až o více než 650 let později. Slavnostního aktu se tehdy ve Vatikánu účastnilo na deset tisíc českých poutníků. Anežka patří společně se svatým Václavem mezi nejznámější české světce. Stala se symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti vůči nemocným, sociálně slabým, vyloučeným a starým lidem,“ připomněl svatou Anežku primátor města Martin Baxa.

Socha sv. Anežky České je dílem manželů Jitky a Marcela Stoklasových, známých regionálních sochařů z Nečtin. „Socha je vyrobena z hořického pískovce, kamene s velmi hezkou kresbou. Vysoká je 2,08 metru. Tvorba samotné sochy nám zabrala více než dva měsíce. Je pojata moderně, s čistými a jednoduchými liniemi tak, aby co nejvíce korespondovala s místem osazení. Na první pohled vypadá socha jako kapka či jako sepnuté ruce v prosbě, jež tvoří chrám nad Anežkou,“ popsali svoje dílo manželé Stoklasovi.

„Tímto dle mého názoru velmi zdařilým dílem jsme právě dokončili rekonstrukci celého prostoru uvnitř areálu, které proběhlo hlavně v loňském roce, a zatraktivníme tak opět prostor naší nemocnice,“ doplnil předseda představenstva nemocnice Miroslav Mach, jenž zároveň poděkoval všem 550 zaměstnancům Privamedu za statečnost a nasazení při pandemii koronaviru v posledních měsících.

Privamed rekonstruoval svůj areál na Lochotíně především v loňském roce. Opravil se vjezd do nemocnice s ostrahou, postavila se vrátnice s přehlednějším informačním systémem pro pacienty, vyasfaltovali se komunikace včetně nových chodníků a došlo k revitalizaci budov nemocnice.

Text: Adriana Jarošová


 

Fotogalerie

Zveřejněno: 28. 5. 2020, Adriana Jarošová

Sdílet
Vytisknout


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy