Má zdraví zelenou barvu?

O svoje zdraví se staráme více než kdy jindy. Naše starost by ale neměla spočívat jen v aktuálním posilování imunity. Přece jen nezdolné pevné zdraví je běh na dlouhou trať. Vše začíná především ve skladbě našeho jídelníčku a staré známé pořekadlo „jsme to, co jíme“ jednoduše platí. Velkým trendem dnešní doby jsou hlavně nejrůznější superpotraviny, a že je jich na výběr spousta! Slyšeli jste už o matcha?  

„Smaragdová barva, sametově jemný prášek, univerzální použití a obrovské množství benefitů. Všechno zmíněné je unikátní japonský matcha, zelený čaj s 800 let starou tradicí. Má široké množství benefitů. Díky vysokému množství chlorofylu je považovaný za velice silný antioxidant, obsahuje až 30 % vlákniny a najdeme v něm vitamíny A a C,“ vyjmenovává Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

Nejen silný antioxidant

Matcha napomáhá udržet normální hladinu glukózy v krvi a podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, pozitivně tedy působí na krevní tlak. Pomáhá udržet normální činnost srdce, podporuje pružnost cév, a dokonce pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi.

Zrychluje spalování až o 40 %

Zelenou můžete dát i své vytoužené váze, protože matcha zrychluje spalování až o 40 % a pomáhá tak kontrolovat tělesnou hmotnost. Stačí si „ušejkovat“ dva šálky matcha denně a díky energii a metabolismu lipidů půjde cvičení snadno a efektivněji.

V čaji matcha najdeme unikátní látky

Efektivní dvojice teofylin a L-theanin

V čaji matcha najdeme i unikátní látky, které blahodárně působí na naše tělo a psychickou pohodu. Neobsahuje klasickou formu kofeinu, ale jeho čajovou obdobu, teofylin. Teofylin se do těla uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin, takže nehrozí žádný z vedlejších účinků kávy a jiných kofeinových nápojů, jako je velmi rychlý nástup (kofein je na vrcholu svého působení už půl hodiny po požití) a stejně rychlý ústup energie, nervozita, bušení srdce nebo roztěkanost. Právě naopak, matcha povzbuzuje mysl na delší dobu bez výkyvů nálady a energie. Další skvělou vlastností matcha vládne L-theanin, aminokyselina, která už zhruba po 30 minutách navozuje pocit uvolnění, ale zároveň vyvolává stav duševní bdělosti a soustředěnosti, kterou neprovází ospalost. L-theanin pomáhá odbourávat stres, zlepšuje náladu a navozuje soustředění. Právě pro tyto účinky je matcha vyhledáván studenty.

Jako tajná zbraň samurajů

Popíjení matcha má v Japonsku tradici delší více než 800 let. Původně se matcha pil při čajovém obřadu, což byla společenská událost dlouhá i několik hodin, a byla určená jen těm nejvýše postaveným členům společnosti, tedy buddhistickým mnichům a samurajům. Pomocí matcha se mniši a samurajové snažili dosáhnout osvícení právě proto, že čaj matcha navozuje intenzivní stav soustředění a současně silného pocitu klidu. Čaj byl spojován s urozeností a dvorskou etiketou. Jeho vychutnávání při obřadu se pojilo s hlubokou vzájemnou úctou. „Dodnes je matcha používán jako nápoj pro chvíle psychického zklidnění v hlasitém a chaotickém světě, pomáhá nám soustředit se na sebepoznání a představuje spirituální osvěžení. I my tak máme možnost ochutnat tajnou zbraň samurajů, která možná stojí za moudrostí, silou a klidem těchto japonských válečníků,“ říká Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o.,
která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy
, MatchaTea.cz.

Kde se bere smaragdová barva?

Čajová plantáž se zhruba tři týdny před sklizní zakryje sítěmi. K listům tak pronikne jen 10-20 % slunečního světla a rostlina začne produkovat velké množství chlorofylu. Ty nejzelenější čajové listy se seberou a suší se horkou párou tak, aby se zastavila oxidace a zachovaly si smaragdově zelenou barvu. Listy se pak usuší horkým vzduchem. Následně se opatrně oddělí všechny řapíky a stonky, dokud nezůstane jen čistá dužina samotných listů, která se nakonec mele v žulových mlýnech úplně stejně jako před 800 lety.

Matcha z Číny? Pozor na „fejk

Práškové čaje z Číny a jiných zemí jsou často zpracovávány mnohem drsnějším způsobem – listy se místo sušení párou opékají na pánvích, většinou v celku, včetně řapíků a stonků, a samotné pěstování mnohdy neprobíhá na zastiňovaných polích. Výsledný práškový čaj tak mívá mnohdy trpkou až nahořklou chuť, mívá nažloutlou nebo hnědou barvu a jednoduše tak nesplňuje kritéria k tomu, aby se označoval za čaj matcha.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky