Tepelná čerpadla v novostavbách i rekonstruovaných domech

Instalace tepelného čerpadla v novém domě je nejjednodušší – otopný systém může být naprojektován přímo jako součást dalších systémů a ušetří se náklady na případné přestavby. Ale i pro stávající zástavbu je tepelné čerpadlo vhodné a výhodné řešení. Navíc do roku 2022 budou muset přejít na ekologický způsob všechny domácnosti, které doposud využívaly pevná paliva, takže čím dříve se pro tepelné čerpadlo uživatel rozhodne, tím lépe.

Díky moderním technologiím je systém vytápění tepelným čerpadlem velmi flexibilní a dá se dnes již celkem snadno uzpůsobit stávající sestavě. Výběrem vhodného dodavatele je možné čerpadlo namontovat během jediného dne.

Navíc není třeba se obávat narušení venkovního vzhledu nemovitosti. Při správné instalaci je čerpadlo citlivě připojeno k budově nebo instalováno na pozemek. Segmenty použité ve vnitřní části domácnosti jsou určitě lepším designovým prvkem oproti kotlům na pevná paliva, doprovázená všudypřítomným prachem a sazemi.

Systém vytápění tepelným čerpadlem je flexibilní

I starší dům si zaslouží tepelné čerpadlo

Například pro rodiny s malými dětmi, ale i pro seniory je velkou výhodou, že tepelné čerpadlo nepotřebuje téměř žádnou obsluhu a vyžaduje jen minimální provozní náklady. Při rekonstrukci starší nemovitosti by mělo být tedy jedním z prvních kroků zvážit právě instalaci tepelného čerpadla.

Při přechodu z elektrického kotle s radiátory nebo podlahovým topením lze tepelné čerpadlo napojit přímo na stávající systém. Pokud jsou původním zdrojem elektrické přímotopy, lze využít tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, které stávající elektrické topení doplní. Tepelné čerpadlo tak může dodat až 60 % tepla pro vytápění, zbytek dodá stávající elektrické vytápění.

Kombinace systémů není tak úsporná jako náhrada celého elektrického vytápění, ale je výrazně levnější a návratnost investice do tepelného čerpadla je velmi rychlá.

„Pokud uvažujete o novém elektrickém topení, rozhodně doporučujeme využít teplovodní podlahové topení nebo nízkoteplotní radiátory a k nim připojit elektrický kotel. Můžete tak pružněji reagovat na případné změny cen energií. Kdykoliv v budoucnu pak můžete elektrokotel nahradit tepelným čerpadlem nebo třeba krbovou vložkou, aniž byste museli v topném systému cokoliv měnit,“ doporučuje Robert Vágner, specialista společnosti IVT, předního českého dodavatele tepelných čerpadel.

Teplo místo sazí a třísek

Výrazný rozdíl pocítí i majitelé domů, kteří se rozhodnou přejít z vytápění pevnými palivy, jako je uhlí a dřevo. Tepelné čerpadlo totiž zajistí stabilní teplotu v domě po celý den, a to bez prachu a kouře. Před topnou sezonou odpadne také samotné shánění paliva a nepříjemnosti s řezáním a štípáním dřeva. Část domu určená tepelnému zdroji se tak výrazně vyčistí, což bude mít pozitivní vliv na chod celé domácnosti. Ještě v letošním roce lze využít poslední místa při žádostech o kotlíkovou dotaci na výměnu zdroje tepla a snížit tak náklady až o 127 500 . Až do 31. prosince 2021 také Státní fond životního prostředí ČR nabízí možnost využít finanční podpory v rámci projektu Zelená úsporám. Topit dřevem už budete jen pro radost.

Při výměně starého plynového kotle za nové tepelné čerpadlo získáte levnější sazbu za elektřinu a sníží se náklady na topení i ohřev vody. Můžete se zcela odpojit od plynu a ušetřit za paušální poplatky a revize.

I když se technické a funkční požadavky jednotlivých staveb liší, představuje tepelné čerpadlo ideální nástroj, jak šetřit přírodu, snižovat emise a množství škodlivin v ovzduší.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika