Léto je obdobím lenošení, ale i ohrožení

Léto bývá časem, kdy si užíváme sluníčka, sportování a pobytu na vzduchu. Zároveň je dobou, kdy se častěji objevují bouřky, kroupy, bleskové povodně, ale třeba i úrazy při sportování. Ne všem pohromám lze zabrát, ale zmírnit jejich následky lze vhodným pojištěním.

Největší rizikem jsou povodně, vichřice a kroupy

Nejen zalité sluncem bývá léto v Česku. Od května do září se častěji vyskytují bouřky doprovázené kroupami, vichřice i lokální povodně, které mohou způsobit mnohamilionové škody na majetku. Počasí nezměníme, ale rodinný rozpočet lze přeci jen před podobnými katastrofami uchránit.

„Největší škody na majetku spojené s počasím způsobují povodně a záplavy, dále vichřice a krupobití. Ne vše ale bývá pojištěné. Nechte si zkontrolovat své smlouvy a nastavte je na rizika, která jsou v našich podmínkách obvyklá,“ radí expert na pojištění Martin Ždímal z RIXO.cz.

Jedny z největších škod v Česku způsobuje velká voda. Optikou pojišťovny ale velmi záleží na jejím původu. Existuje totiž velký rozdíl mezi povodní a záplavou. Povodně vznikají tím, že se rozlije vodařeky nebo potoku. Oproti tomu záplava je zrádnější, vzniká při silném dešti a voda s bahnem se může přiřítit i ze sousedního pole. I pro lidi bydlící na kopci tak může být její pojištění důležité. V současných smlouvách většinou nejde pojistit jedno bez druhého, ale další podmínky, jako je třeba spoluúčast při škodě, se už mohou lišit,“ říká Martin Ždímal.

Hlavně auta a skleníky ohrožuje krupobití. Škody na vozidle si můžete pojistit zcela standardně v rámci pojištění přírodních rizik nebo živlů. Se zahradním vybavením či skleníkem je třeba chvíli hledat, ne každá pojišťovna ho nabízí. Pokud ano, bývá spojené s pojištěním nemovitosti.

Krádeže sportovního vybavení

V létě přibývá krádeží sportovního vybavení, nejčastěji jízdních kol. Nenechavci jich ročně odcizí zhruba 8 tisíc. Možností, jak si kolo pojistit, je víc. Nejobvyklejší je samostatné pojištění nebo zabezpečení v rámci pojištění domácnosti. „V případě pojištění domácnosti se nezapomeňte informovat o možnosti tzv. pojištění věcí odložených na místě k tomu určeném. To vám může pomoci při krádeži kola mimo domov, třeba na ulici nebo před obchodem. Ovšem pouze za podmínky, že kolo zabezpečíte určeným způsobem,“ říká Martin Ždímal.

Aby se pojišťovna případem zabývala, budete ve většině případů potřebovat protokol od Policie ČR. Té byste měli nahlásit událost hned po zjištění krádeže. Druhou podmínkou je, že kolo musí být před zloději dostatečně zabezpečeno. „Soupis překážek, které pojišťovna uznává jako řádné zabezpečení, je uvedený v pojistných podmínkách. Zabezpečení se liší podle místa, kde kolo necháváte, i podle jeho ceny. Jinak to může fungovat ve vlastním domě, v autě, na balkóně či ve stojanu před obchodem,“ říká expert.

I dovolená v Česku je riziko

Cestování do zahraničních destinací je letos nejisté, mnoho lidí proto raději vyrazí na tuzemskou dovolenou. „Lidé se automaticky pojišťují při cestě do zahraničí, ale můžou i při dovolené po ČR. Stejně jako za hranicemi hrozí, že někoho zraníte, něco mu rozbijete, zraníte sebe anebo vám ukradnou kufry. Většinu těchto věcí si můžete pojistit dlouhodobě. Pokud takové pojištění nemáte, může být levnější alternativou cestovní pojištění po ČR. A pokud se obáváte, že budete muset dovolenou na poslední chvíli zrušit, bude se hodit pojištění storno poplatků,“ říká Martin Ždímal.

Nejvhodnějším způsobem, jak vyřešit některá rizika, která mohou nastat během dovolené, je pojištění odpovědnosti z běžného života. Je praktické, jelikož kryje většinu škod, které někomu způsobíte svým chováním, například, když nechtíc srazíte někoho na kole nebo bruslích. Ochrání vás, když zničíte vypůjčené vybavení, třeba kolo nebo paddleboard nebo i vybavení penzionu, kde si budete užívat svou dovolenou. Jedna smlouva obvykle chrání celou rodinu, a to nejen o prázdninách, ale celý rok.

Jak už jsme psali, další méně známou variantou je cestovní pojištění do ČR. To se sjednává obdobně jako cestovní pojištění do zahraničí, tedy obvykle na dobu trvání vaší cesty. Na rozdíl od pojištění do zahraničí neobsahuje krytí výdajů za lékaře, které v tuzemsku vyřeší vaše zdravotní pojišťovna. Neschází mu ale pojištění odpovědnosti, ztráty či odcizení zavazadel nebo třeba storno poplatků při zrušení cesty.

Dnes jej nabízí hned několik pojišťoven:

·         Allianz cestovní pojištění do ČR

·         AXA ASSISTANCE cestovní pojištění do ČR

·         ERGO cestovní pojištění do ČR

·         UNIQA cestovní pojištění do ČR

·         VZP cestovní pojištění do ČR

Jak si sjednat pojištění

Úroveň pojišťovnictví v ČR řádně prověřil nouzový stav, kdy se ukázalo, že navštívit pojišťovnu nebo si sjednat schůzku s poradcem na pojištění není vždy reálné. Jako jednoznačná budoucnost pojištění se proto ukazuje on-line svět pojišťovnictví. „Naše služba je postavena na snadné správě pojištění odkudkoliv na světě. Naši klienti si mohou nechat zkontrolovat své smlouvy, upravit je i sjednat nové a výhodnější prostřednictvím chytrého telefonu, tabletu nebo počítače. A nouzový stav ukázal, že právě v on-linu a digitalizaci spočívá budoucnost pojištění,“ uzavírá Martin Ždímal.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy