Tepelným čerpadlem lze i chladit. Málokdo to využívá

Více než tři čtvrtiny domácností mívají v létě problémy s horkem, vyplynulo z nedávné anonymní ankety na internetu. Jedním z řešení může být použití tepelného čerpadla, kterým lze v letních měsících chladit. Při použití odpovídající chladící soustavy tvořené konvektory, vybavené odvodem kondenzátu, dosáhnete stejného chladícího efektu jako při využití klimatizace. Málo kdo ale ví, že chladit lze i běžně používanými velkoplošnými topnými systémy.

Takové řešení bude levnější než pořízení klimatizace a zároveň nemusí znamenat stavební zásah. „Pro takové využití tepelného čerpadla v režimu je ideální podlahový, stěnový nebo stropní systém vytápění,“ říká Jiří Svoboda, jednatel firmy Master Therm tepelná čerpadla. „Za určitých podmínek se však dá využít i stávajících radiátorů v bytě,“ dodává.

Při tomto tzv. bezkondenzačním chlazení nelze očekávat podobný chladící výkon jako v případě klimatizace, je ale možné účinně snížit teplotu přehřátého prostoru o několik stupňů celsia a podstatně tím zlepšit komfort bydlení. V kombinaci s vnějším zastíněním oken, které zásadně sníží tepelnou zátěž interiéru, můžeme tímto způsobem chlazením dosáhnout stejného komfortu, jako s klimatizací. Navíc je toto chlazení podstatně energeticky výhodnější (úspornější) a nemá negativní vliv na naše zdraví, jako je tomu u klasické klimatizace.

Zájem o tepelná čerpadla roste, v loňském roce jich přibylo o čtvrtinu více. Důvodem může být i aktuální možnost využití dotací v rámci třetí vlny Nová zelená úsporám, která může jít až do výše 150 000 korun na instalaci tepelného čerpadla. „Reálně vás pak kompletní pořízení tepelného čerpadla stojí jen desítky tisíc korun,“ dodává Jiří Svoboda z Master Thermu. Další příčinou jsou rostoucí ceny energií.

Návratnost nemalé investice se pohybuje mezi 5 až 7 lety, přičemž životnost tepelného čerpadla vzduch-voda je k patnácti letům. Tepelné čerpadlo země-vzduch dokáže pracovat bez problémů ještě o deset let déle, investiční náklady jsou však o něco vyšší.

tepelnými čerpadly se setkáte nejčastěji v rodinných domech (až 90 % využití). Předností jsou nízké provozní náklady, levnější sazba elektrické energie pro celou domácnost, ekologičnost a žádné nároky na obsluhu zařízení. Často je možné tepelné čerpadlo po připojení k internetu ovládat dálkově prostřednictvím počítače nebo telefonu. Kvalitní čerpadla vzduch-voda mají dnes už již výrazně sníženou hladinu hluku, která mohla v minulosti komplikovat sousedské vztahy. Podstatné je i to, že tepelným čerpadlem lze celoročně ohřívat teplou vodu v domácnosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika