IFRS 16 – Leasing – Zjednodušení zachycení změn v leasingových smlouvách z důvodu snížení nájmu v důsledku COVID-19

gtnews.cz, 10.6.2020

V květnu 2020 IASB (International Accounting Standard Board – Rada pro mezinárodní účetní standardy) zveřejnila doplnění ke standardu IFRS 16 Leasing, který má za cíl zjednodušit vykazování změn v leasingovém závazku z důvodu sníženého nájmu po dobu nebo v důsledku pandemie COVID-19. EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group – Evropská poradní skupina pro účetní výkaznictví) tento dodatek doporučil Evropské komisi k přijetí dne 2. června 2020.

IASB v tomto dodatku umožňuje, aby slevy z nájemného, které bylo původně splatné do 30. června 2021, nebyly posuzovány jako modifikace leasingu se všemi důsledky takového řešení, ale aby rozdíl mezi současnou hodnotou leasingového závazku dle původní smlouvy a současnou hodnotou leasingového závazku se započtením všech slev, úlev či časového posunu byl vykázán přímo ve výkazu zisku a ztráty.

Toto zjednodušení není možné použít v případech, kdy zároveň došlo k jiným změnám v nájemní smlouvě, například zkrácení doby trvání.

Tento dodatek je účinný pro účetní období začínající po 1. červnu 2020, dřívější aplikace je povolena za předpokladu, že účetní závěrka za období započaté před 1. červnem 2020 byla schválena po 28. květnu 2020.

Pokud se Vás tato oblast zajímá či zrovna řešíte podobný problém, rádi Vám poradíme.

Alice Šrámková

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality