Užijte si letní dovolenou, ale myslete na své zdraví

Ať už se letos rozhodnete strávit dovolenou v tuzemsku, nebo si troufnete jet do zahraničí, nezapomínejte na své zdraví. I přes plánovaný odpočinek může naše tělo reagovat na změny negativně. Podceňovat nesmíme ani slunce a vysoké teploty, které nás čekají i v našich podmínkách. Na co všechno je třeba se v létě zaměřit z hlediska našeho zdraví?

Konečně jsme se dočkali vytouženého letního slunečného počasí. Současné podnebí nás láká ven na procházku, opalovat se, užít si sport s přáteli nebo jet na vysněnou dovolenou. I léto má však svá zdravotní úskalí a neměli bychom zapomínat na dostatečnou prevenci, která nám pomůže teplé dny si opravdu užít. „V létě často zapomínáme nejen na dostatečný pitný režim, ale i na stres, který se se změnou prostředí a cestováním pojí. Ten by nám pak mohl zbytečně zkazit dovolenou, jelikož jedním z jeho projevů mohou být i zažívací potíže, například v podobě infekčního cestovatelského průjmu. Toho se můžeme vyvarovat pouze silnou imunitou a pravidelným užíváním probiotik pro podporu činnosti střev a organismu,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

1.    Dostatek vody

Dostatečné množství vody bychom měli pít každý den. V horkém počasí a při pobytu na sluníčku nebo při dlouhém sezení v autě však musíme obzvlášť dbát na dostatečnou hydrataci. Nedostatek tekutin může mít za následek nejen známou bolest hlavy, ale způsobuje i únavu, svalové křeče nebo podrážděnost. Kvůli následně sníženému krevnímu tlaku vám pak může být i mdlo. Dostatek tekutin navíc pozitivně ovlivňuje funkci ledvin, které mají na starost vylučování škodlivých látek z našeho těla. Dobrý vliv má i na naši pokožku. Kolik vody však představuje dostatečné množství, to je velmi individuální. Započítat je třeba stravu konkrétního člověka, typ jeho zaměstnání i vykonaný pohyb. Čím více velmi slazených a solených potravin a nápojů s nízkým obsahem tekutin a velkým množstvím energie přijmeme, tím více vody bychom měli vypít. Stejný vliv má i horké prostředí nebo velký fyzický výdej. Nezapomínejte si proto nosit lahev čisté vody s sebou po celý den, ať vás nedostihne žízeň ani problémy spojené s dehydratací.

2.    Ochrana pokožky

Horké počasí je spojené samozřejmě i s opalováním a často nechtěným spálením. I pokud jdete pouze na procházku do parku, nezapomínejte na dostatečné ochranné prostředky. Z dlouhodobého hlediska je ovšem důležitá prevence, a proto byste se měli zaměřit na dostatečný příjem betakarotenu. Měli bychom ho užívat zejména právě při opalování. Jedná se totiž o provitamin vitaminu A, z nějž vzniká vitamin A. A právě ten se stará o naši pokožku. Betakaroten je navíc také antioxidant, který náš organismus chrání proti působení volných radikálů. Najdeme ho v čerstvé zelenině a ovoci, jako je mrkev, papriky, rajčata, meruňky nebo například nektarinky. Překvapivě je obsažený i ve špenátu, brokolici či kapustě. Dostupné jsou také doplňky stravy zajišťující dostatečný denní příjem betakarotenu. Po opalování bychom pak neměli zapomenout na aplikaci pantenolu, který naši pokožku příjemně zklidní.

3.    Podpora imunity a funkce střev

Apelů na péči o náš imunitní systém jsme vyslechli v posledních měsících dostatek. Důležité však je tato doporučení opravdu nepřehlížet a dostatečně podporovat svou imunitu. Kromě pestré zdravé stravy a dostatku pohybu bychom neměli zapomínat ani na naši střevní imunitu. Tu můžeme podpořit například pravidelným užíváním probiotik, která mají na funkci střev zásadní vliv. Pomůže vám i konzumace kysaného zelí, případně korejského salátu kimchi. Správnou ochranou funkce střev můžete předejít zbytečnému průjmu, který vás může nepříjemně překvapit jako důsledek cestovatelského stresu.

4.    Zachovejte klid a užijte si dovolenou

Strachu, zda jste nic nezapomněli, a stresu z nového prostředí se při návštěvě nových míst jen tak nevyhnete. I tak však můžete myslet na to, že je důležité zachovat chladnou hlavu a klid. Nenechte se rozhodit maličkostmi, které by vám mohly zbytečně zkazit prožitek z vaší letní dovolené. Pro zklidnění si můžete s sebou přibalit přírodní doplňky stravy na bázi výtažků ze zeleného čaje. Svou funkci splní zejména ty, které mají vysoký obsah L-tryptofanu. Jde o aminokyselinu, jež zlepšuje náladu.

www.double-u.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky