Jak voní a chutná červen: zapečené brambory s brokolicí a sýrem
Recept na zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 65 minut
Náročnost: **
Ingredience:
500 g brambor
1 brokolice
150 g sýra s modrou plísní
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
Postup:
1. Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
2. Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
3. Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
Tip: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Nové občanské povolenky zdraží běžné české domácnosti život o 83 000 Kč ročně. To je náklad plnění programu Fit for 55 ještě před rokem 2030
- V Česku bylo spuštěno aktuálně největší bateriové úložiště s výkonem 12 MW a kapacitou 29 MWh. Tuzemský bateriový trh zažívá renesanci, potvrzuje Asociace AKU-BAT
- Léto je na chalupě ideálním časem pro rekonstrukci topení. Dobré je však mít již vyřešené zateplení a výměnu oken
- Starší byty pokračovaly ve zdražování, růst dosáhl meziročně až 29 procent
- Komunitní energetika láká české chalupáře k investicím do FVE panelů. Solární systém má na chatě pětina, dalších 30 % pořízení zvažuje
- Energošmejdi útočí na domácnosti i obce, účtují si paušální poplatky za nic