Jak voní a chutná červen: zapečené brambory s brokolicí a sýrem
Recept na zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 65 minut
Náročnost: **
Ingredience:
500 g brambor
1 brokolice
150 g sýra s modrou plísní
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
Postup:
1. Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
2. Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
3. Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
Tip: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Češi opět investují do svých domovů: S oživením ekonomiky roste poptávka po rekonstrukcích koupelen
- 19. týden na Energetické burze ČMKB - elektřina 26 v nízkém napětí za 2516 Kč/MWh, plyn 26 za 899 Kč/MWH
- Starší domy zdražily meziročně mezi 2 a 17 procenty
- Index budoucnosti bydlení: Generace Z spoléhá na hypotéky a chce udržitelnost
- Slunce, transformátory a civilizace: co znamená geomagnetická bouře pro naši energetickou odolnost
- Evropa potvrdila plán ukončit dodávky ruských energií do roku 2027. Hospodářská komora apeluje na zajištění energetické bezpečnosti za konkurenceschopné ceny