Letní sezóna na zahradě: úprava chodníčků i okolí bazénu

Upravené okolí domu ale oceníte celoročně

Ve světle posledních měsíců, kdy jsme procházeli obdobím karantény, se ukázalo, že pokud máme možnost trávit tento čas na zahradě, pak můžeme podobné situace zvládat lépe. Zároveň je zahrada místem, kde trávíme část svého života, a proto si jednou za čas zaslouží drobnou renovaci, která ve finále může znamenat velkou změnu. V létě si zde můžeme společně s rodinou a přáteli užívat delší dny a příjemně teplé noci. Upravené okolí domu ale oceníte celoročně k tomu vám může posloužit také kamenný koberec, který má v této oblasti široké využití.

1. Bezpečný povrch okolo bazénu

Ať už na koupališti nebo na zahradě, okolí bazénu je pro děti “skvělým místem”, kde se dá běhat. My pak jen trneme, aby vše dobře dopadlo. Ale i vám se určitě párkrát stalo, že jste se po keramické dlažbě okolo bazénu tak trochu “sklouzli”. Variantou může být právě kamenný koberec, jehož povrch je vodopropustný, a díky tomu se na něm nevytváří nebezpečné kaluže. Kamenný koberec je zároveň protiskluzový a příjemný na bosou nohu. Nemusíte mít strach, že by letní paprsky kamenný koberec příliš rozpálily. Nepříjemné rozpálení omezuje pryskyřicové pojivo, které je hygienické, zdravotně nezávadné, neobsahuje toxické nonylfenoly a neškodí přírodě ani vodním zdrojům.

2. Funkční zahradní chodníky

Chodníky a zpevněné plochy jsou významným prvkem, který se podílí na celkovém dojmu z domu a zahrady. “Cesty dokáží s okolím domu udělat divy a ovlivnit svou barevností strukturu zahrady. V případě zpevněných i nezpevněných povrchů dobře fungují kamenné koberce, které mají také výborné vodopropustné vlastnosti, a pomáhají tak vracet stále vzácnější vodu zpět do přírody,“ popisuje Marek Ondra. Ať již vás tak trápí vyšlapané cestičky v trávě, zaplevelená zámková dlažba či popraskané dlaždice, jde o ideální materiál pro jejich revitalizaci. 

3. Terasa či altán = místo pro relax

Pokud máte zahradu, nejspíš se snažíte trávit čas venku, a nabrat tak síly, které jsme nechali v ruchu města – ať již v altánu, pergole nebo na terase. Na trhu existuje nespočet řešení, a vy si tak můžete jen vybrat, které z nich je vám nejpříjemnější. Nemusí se nutně jednat o monumentální stavbu, jako spíš o místo pro relax a odpočinek třeba při čtení knížky nebo pro vychutnání si kávy. Svou roli hraje také v tomto případě výběr podlahy, kde si můžete vybírat z velkého množství odstínů, materiálů a barev. “Myslete především na mechanickou i chemickou odolnost, dlouhou životnost i flexibilitu pokládky,” radí Marek Ondra  ze společnosti TopStone.

4. Prostranství před domem jako výkladní skříň

Když někoho potkáme, dáme celkem snadno na první dojem. To může platit i v případě domu, kde je výkladní skříní upravené prostranství před domem, vchod i příjezdová cesta. Má vchod domu, přístupový chodník nebo příjezdová cesta již svá nejlepší léta za sebou? Nemusíte se pouštět do náročné renovace, ale stačit mohou i menší změny, jako třeba  osázení okolí cesty zelení, nebo úprava cesty vedoucí k domu tak, aby přirozeně do celého konceptu domu zapadly.

To samé platí i v případě podezdívky – pokud je celistvá, nedrolí se a plotové sloupky pevně drží, není důvod plot bourat a stavět nový. Mnozí starou podezdívku renovují barevnými nátěry, kdy si ale podezdívka stále zachová svůj betonový vzhled. Místo nátěru lze podezdívku obložit štípaným či umělým kamenem nebo říčními kamínky, v podobě kamenného koberce, který je funkční a odolný a lze jej navíc aplikovat na svislé povrchy bez nutnosti bednění.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada