Dostane v Královéhradeckém kraji devět lokálních výrobků značku Regionální potravina?

Rubrika: Tipy a triky
Jana Brožková (Bydlet.cz), 28.06.2020

Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. V pořadí druhým krajem, kam v letošním roce zavítala hodnotící komise, byl Královéhradecký kraj. O prestižní ocenění se zde ucházelo celkem 116 výrobků od 32 místních výrobců.

Značka Regionální potravina Královéhradeckého kraje

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Trhané vepřové maso

ZEPO Bohuslavice, a.s.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Pomalu tažený HOVĚZÍ VÝVAR z Našeho hospodářství

Mgr. Jakub Erler, Osice

3. Sýry včetně tvarohu Čerstvý sýr balkánského typu

Karsit Agro, a.s.

4. Mléčné výrobky ostatní Selský zákys

Pavlína Páchová, Rokytnice v Orlických horách

5. Pekařské výrobky včetně těstovin PETRÁČKOVY Hořické trubičky sypané

Josef Petráček, Hořice

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek KOKOSOVÝ DORT BEZ MOUKY

PFERDA, z.ú.

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) TRAUTENBERK POLOTMAVÁ TŘINÁCTKA

Pivovar Trautenberk, a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA

Petr Kareš, Ostroměř

9. Ostatní PROPOLIS V MEDU

Pleva s.r.o.

 

„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 28 vzorků“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.


Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. 

 

 

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Tipy a triky