Ve Zlínském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2020. V rámci jedenáctého ročníku se o prestižní pečeť kvality ucházelo v osmi kategoriích celkem 148 produktů od 37 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Členové hodnotící komise, kterou tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, navrhli udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2020 těmto výrobkům:

Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované UZENÝ BOK PO DOMÁCKU

Sanytrák s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní

ZERLINA s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní BIO Jogurtové mléko borůvka

JAVORNÍK – CZ s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Slaninový rohlík

Ing. Josef Otépka

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Zámecký zákusek

chateau.catering, s.r.o.

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) Medovina speciál z dubového sudu

Včelařství Třasoňovi, s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Višně s rumem

Renata Zezulková

9. Ostatní ZLATÉ JABLÍČKO JABLEČNÝ OCET

Mgr. Evžen Uher

 

Bylo přihlášeno více výrobků i výrobců než jsme očekávali. Snažíme se propagovat ty nejlepší regionální potraviny. Jsme rádi, že se naši regionální výrobci podílejí na potravinové soběstačnosti našeho kraje.“ říká regionální koordinátorka Jana Brázdilová.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Oceněný výrobek má právo užívat značku Regionální potravina na obalu svého výrobku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

 

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy