Na co si dát pozor při nákupu vína

Spousta medailí? Nenechte se ošálit.

Hned v úvodu bych chtěl o sobě říct, že nejsem odborník, spíše poučený laik a víno je pro mě již pár let koníčkem a zálibou. V tomto článku bych vám chtěl předat pár tipů, které vám mohou pomoci. víno vybrat.

Spousta medailí? Nenechte se ošálit.

Každý vinař je přesvědčený o tom, že vyrábí dobré víno, ne-li vůbec to nejlepší. Jak ale objektivně rozhodnout, kdo má to opravdu nejlepší víno? Za tímto účelem vznikly vinařské soutěže. Víno, které v takové soutěži uspěje, získá medaili, což může být pro nás spotřebitele jistým vodítkem k nákupu takové oceněné lahve. Víno, které vyhrálo nějakou soutěž, přece nemůže být špatné. A co teprve, když je ta láhev medailemi doslova oplácaná? Vinařských soutěží existuje velké množství a řada z nich má spíše regionální význam. Pokud tedy uvidíte medaili ze soutěže typu “Rakvický džbánek”, nemusíte tomu přikládat zvláštní význam. Na druhou stranu víno, které získalo medaili z některé významnější soutěže, například Národní soutěž vín, vás téměř zaručeně nezklame.

Pálava za pár korun? Běžte pryč.

Pokud se rozhodnete pro nákup sudového vína, zamíříte pravděpodobně buďto k vinaři a nebo do vinotéky. Jak poznat dobrou vinotéku? Ukazatelů je jistě celá řada, ale pro mě je tím prvním proškolená obsluha. Pokud vám obsluha vinotéky není schopna říct o nabízených vínech žádné jiné informace, než ty, které sami vyčtete z nabídkové tabule, je to na zamyšlení. Pokud už se s neproškolenou obsluhou setkáte, můžete využít aplikaci Vivino. Stačí vyfotit etiketu a pokud má láhev hodnocení alespoň tří hvězd, pravděpodobně budete spokojeni.

Druhým ukazatelem je pro mě cena a speciálně mě zajímá u jedné konkrétní odrůdy. Pálava působí na mnohé lidi jako zaklínadlo. Není se tedy co divit, že nejedna vinotéka prodává jakékoli sladší aromatické víno jako Pálavu a samozřejmě za lidovou cenu, aby šla dobře na odbyt. Opravdová Pálava jako sudové víno ve vinotéce je rarita a když na ni natrefíte, tak počítejte s tím, že levná nebude. Pokud vidím ve vinotéce “Pálavu” za sedmdesát korun, tak jdu raději jinam.

Barva může napovědět…

Při degustování vína na vás kromě skvělých zážitků z lahodného moku čekají čas od času i zážitky z opačného spektra. Řeč je o vadách vína. Jak poznat zkažené víno? Když otevřete láhev a čichnete ke korku, neměli byste cítit myšinu, zatuchlinu nebo síru. Pokud se vám to stane v restauraci, víno určitě vraťte. Dále je dobré si uvědomit, že ne každé víno, je vhodné k archivaci. Bílá vína s věkem tmavnou a červená zase blednou. Má-li například bíle víno nahnědlou barvu a ve vůni cítíte zvětralé jablečné tóny, už si na něm nepochutnáte. Co naopak není na závadu je vinný kámen, drobné krystalky usazené na dně lahve. Neovlivňují vůni ani chuť a dokonce se dá říct, že jsou jakýmsi dokladem toho, že víno bylo uděláno poctivě.


Igor Šiška


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky