5 tipů, jak vyzrát na vedro v podkroví

Při projektování stavby zvažte klimatizaci

Bydlení v podkroví má své kouzlo – ovšem jen do chvíle, než se během horkého léta místo pod střechou promění ve „žhnoucí peklo“. Přes den se vedro stává nesnesitelným, v noci narušuje spánek... Dáme vám tipy, jak můžete v takových místnostech snížit teplotu, aby byly snáze obyvatelné. 

1. Než začnete stavět...

Pokud si stavíte dům, na možnost přehřívání podkrovních místností byste měli myslet už ve chvíli, kdy připravujete projekt. Samozřejmostí je dobrá tepelná izolace, myslete také na správné větrání střešního pláště – poraďte se proto s odborníkem. Pokud zvolíte světlou a lesklou úpravu střešní krytiny, bude střecha pohlcovat méně tepla. 

Tip: Využít můžete rovněž protisluneční fólie na okna, která dokážou odrazit nežádoucí záření.

2. Klimatizujte – ale s mírou...

Už při projektování stavby je rovněž vhodné myslet na možnost zavedení klimatizace. Pokud bydlíte už v „hotovém“ nebo je pro vás její instalace příliš nákladná, řešením může být rovněž mobilní klimatizace – ta však ochladí jen jednu místnost, proto ji musíte buď přenášet, nebo přístrojů pořídit více. Nezapomínejte také na ekonomické a ekologické dopady a při používání mějte zavřená okna – k mobilním klimatizacím lze dokoupit speciální těsnění oken, které zvyšuje účinnost přístroje.

Tip: Rozdíl mezi teplotou v klimatizované místnosti a okolní teplotou by neměl překročit 5 °C, což mnoho lidí nedodržuje a pobyt v klimatizované místnosti pak může způsobovat zdravotní obtíže jako je chraptění, zhoršení alergie vinou cirkulujících alergenů v uzavřeném prostoru, rýma, angína nebo syndrom suchých očí.

3. Braňte interiér před slunečními paprsky

Ačkoliv je sluníčko příjemné, jeho žhnoucí paprsky mohou zahřát interiér na nesnesitelnou teplotu. Předcházejte proto problémům a nevpouštějte je dovnitř! Nezastíněné okno (zejména to jižně a západně orientované) propouští dovnitř až 88 % slunečního záření. Svit se odráží od nábytku i stěn a může dráždit oči. Vzduch se navíc stává nedýchatelným, vnitřní prostor se přehřívá... Proto nezapomínejte na vhodné stínění – ideálně exteriérové žaluzie, které mají až desetkrát větší účinnost než ty interiérové, jelikož odrazí až 80 % slunečního záření zpátky ven. „K zastínění větších oken se nejlépe hodí lamely ve tvaru „z“, naopak, majitelé bytů ocení žaluzie s lamelami ve tvaru písmene „s“, protože vytvářejí v uzavřeném stavu účelnou a elegantní celistvou plochu. Zajímavou „vychytávkou“ venkovních žaluzií je dvojité naklápění lamel. Dolní částí si klidně zastíníte televizi nebo počítač a horní částí proniká dostatek světla,“ vysvětluje Jan Žižlavský ze společnosti ISOTRA Opava, která je specialistou na stínicí technikou.

Tip: Moderním a elegantním řešením jsou rovněž screenové rolety. „Mají schopnost odrazit nebo pohltit takřka veškeré přímé i rozptýlené sluneční záření, které na ně dopadá. Jen malou část cíleně propouští do interiéru, a to díky jemné perforaci,“ uvádí Jan Žižlavský. „Tím vznikne příjemné šero umožňující běžné domácí činnosti. Na růstu vnitřní teploty se propuštěné světlo prakticky neprojeví. Tok energeticky vydatného slunečního záření tedy screeny zastaví ještě před oknem a okno není přímo ohříváno,“ dodává odborník. 

4. Chladný vánek

Už naši předkové věděli, že voda pomáhá ochladit přehřátý vzduch uvnitř domu. Proto si vedle postele dávali lavor na chlazení nohou, závěsy zvlhčovali rozprašovačem nebo v místnosti věšeli mokré prádlo. Později se umisťovaly nádoby s ledem před ventilátor... Dnes existují moderní zvlhčovače vzduchu, které zajistí v místnosti příjemnější klima, dostupné jsou rovněž čističky vzduchu, které fungují jako ventilátor – jejich výhodou je, že zatímco klasický větrák víří nečistoty v ovzduší, což způsobuje problémy zejména alergikům, přístroje, které v sobě integrují čističku, vzduch těchto nečistot zároveň zbavují.

Tip: Čistička vzduchu Dyson Pure Hot+Cool dokáže nejen automaticky odstranit plynné škodliviny a 99,95 % alergenů a nečistot z ovzduší od velikosti 0,1 mikrometru, ale zároveň udržuje nastavenou teplotu v místnosti, takže v létě slouží jako ventilátor. Pomocí oscilace a technologie Air MultiplierTM vyfukuje do místnosti dlouhý proud pročištěného vzduchu.

5. Nepřehřívejte a větrejte

Vyhněte se v létě používání zdrojů tepla jako je například trouba, ale také pokud jde o vaření, volte raději rychlá jídla, aby byla plotna puštěná co nejkratší dobu. Nezapomínejte, že teplo produkuje i televize či monitor, proto minimalizujte jejich chod.

Tip: Čerstvý vzduch se snáze dýchá, ovšem pokud venku zuří tropy, zároveň otevřeným oknem vpouštíte dovnitř horko. Vytvořte proto průvan, aby vzduch cirkuloval, a snažte se větrat buď k večeru, nebo brzy ráno. Nejnižší teploty jsou totiž v létě kolem čtvrté hodiny ranní, maxima naopak dosahují mezi 13. a 15. hodinou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry