Jihomoravský kraj zná nominované na ocenění Regionální potravina
Komise nominovala na ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 tyto produkty:
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
|---|---|---|
| 1. | Masné výrobky tepelně opracované | Uzený
špek z boků
Bedřich Vlach |
| 2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Paštika Švestková s Rumem a tymiánem |
| 3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí
sýr přírodní dlouho zrající
Markéta Palánová |
| 4. | Mléčné výrobky ostatní | Kozí mléko "SEDLÁK"
Eva Sedláková |
| 5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Koláč
ze skanzenu
Martina Harnošová |
| 6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Větrník
JK CUKRÁRNA s.r.o. |
| 7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | Tuřanská zelná šťáva |
| 8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Znojemské
kdoule extra džem
Ing. Zuzana Boudová |
| 9. | Ostatní | Bramborové
lokše s makovo-povidlovou náplní
Pekařství Křižák s.r.o. |
„Příprava, hodnocení a výsledky letošního ročníku soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje jsou důkazem toho, že i problémy s pandemií covid-19 se v podstatě nedotkly činnosti zemědělského a potravinářského sektoru, protože činnost pracovníků musí být realizována v souladu s požadavky (agrotechnické termíny, denní režim hospodářských zvířat, technologické postupy v návaznosti na čas atd.) tak, že výsledný produkt – potravina splňuje všechna stanovená kritéria. Za to, že se to všem pracovníkům v této oblasti lidské činnosti podařilo, je jim potřeba poděkovat a vážit si jejich práce. Netrpěli porosty, zvířata a nakonec ani spotřebitelé.“ říká regionální koordinátor Ing. Jaromír Musil, Ph.D z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v kraji koordinuje.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Home Credit informuje, jak české rodiny plánují školní výdaje a finanční výchovu dětí
- Ceny starších domů jdou opět nahoru, meziročně zdražily mezi 4 a 17 procenty
- Když přijde krize, Češi drží cihlu. Jsou zajištěním na stáří i bezpečným přístavem
- Zájem o hypotéky na začátku prázdnin překvapil, banky jich v červenci poskytly za 30 miliard
- Brownfieldy versus greenfieldy: Jaká je budoucnost udržitelné výstavby?
- Konference v Česku ožívají. Mění se však jejich podoba