dTest prověřil elektrické plotostřihy. Jak si vedly a podle čeho vybrat ten pravý?

Na trhu se nachází mnoho modelů plotostřihů
Živé ploty a další zeleň rostou díky letošní bohaté zálivce doslova před očima, takže se při jejich údržbě hodí výkonný pomocník. Odborníci z nezávislé spotřebitelské organizace dTest se proto zaměřili na elektrické plotostřihy, a to především na ty levnější, které sice nejsou určené pro profesionální užití, ale na zahradě přesto zastanou spoustu práce. Zajímavé je srovnání kvality střihu v jednotlivých kategoriích, překvapením jsou váhové rozdíly. Nedostatečné padaly především v souvislosti s dobíjením baterií, bohužel jich ale nebylo málo.

Na trhu se nachází mnoho modelů plotostřihů disponujících různými tvary, délkami rukojetí i čepelí a také druhy napájení. Jednotlivá provedení totiž najdou uplatnění v různých situacích. Modely, které podstoupily zkoušky nezávislé spotřebitelské organizace dTest, byly rozděleny do tří kategorií, a to kabelové krátké, bateriové krátké a bateriové dlouhé. Stranou tentokrát zůstaly benzínové plotostřihy vhodné spíše pro údržbu rozsáhlého porostu na velkém pozemku či pro úpravu veřejných prostranství.

Precizní letní sestřih

K nejdůležitějším patřily zkoušky zaměřené na kvalitu střihu. „Hodnotili jsme například čas nutný pro úpravu vertikální i horizontální části keře, ale i samotnou schopnost a čistotu řezu, a to při střihu hned tří běžně rozšířených druhů porostu. Konkrétně šlo o túji, ptačí zob a vavřín,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. V ideálním případě zvládne plotostřih požadovanou úpravu jedním tahem, kdy rychle a bez zasekávání přeřízne všechny větvičky a zanechá je za sebou čistě zakončené, nikoliv utrhané nebo roztřepené.

„Nejlépe si vedly kabelové krátké plotostřihy, a to jak při stříhání, tak v celkovém hodnocení, v němž u nich převažovala velmi dobrá známka. Ta se mezi dlouhými bateriovými modely vyskytla jen jednou a krátké bateriové plotostřihy dosáhly nejvýše na dobrou,“ shrnuje za dTest Hana Hoffmannová.

Při samotném stříhání se nedařilo krátkému aku modelu Bosh EasyHedge Cut 18-45 a prodlouženému bateriovému plotostřihu Gardena THS Li-18-42, které si za klíčový okruh zkoušek vysloužily uspokojivé hodnocení. Největší problém pro ně představovala túje a v případě prvního jmenovaného i vavřín.

Překvapivá váha

Kabelové plotostřihy neobsahují těžké baterie, a tak by se dalo čekat, že jejich výhodou bude nižší váha. U testovaných modelů byl však opak pravdou a nejtěžší plotostřihy se nacházely právě v kategorii krátkých kabelových. Nejtěžší měl 4,4 kg.

Nedostatky v obsluze

Pokud jde o obsluhu, bodovaly více bateriové plotostřihy. A nešlo jen o to, že použití bez pohyb omezujících kabelů je snazší. U některých kabelových plotostřihů se ukázala být slabší stránkou snadnost manipulace a kvalita ochrany daná krytem čepele. Black and Decker BE HTS 401 za obtížnost jeho nasazení získal dokonce nedostatečnou. Oproti tomu aku modely v tomto ohledu excelovaly a lépe si vedly, i pokud jde o pozici rukojeti a kvalitu chrániče ruky (v případě krátkých modelů, dlouhé nejsou chráničem ruky vybaveny).

Příliš dlouhé nabíjení

Nepříjemností spojenou s bateriovými plotostřihy je postupný pokles výkonu způsobený vybíjením baterie. Její nabíjení je pak u řady modelů samostatnou, a ne příliš povedenou kapitolou. Nedostatečnou za rychlost nabíjení získaly až na jedinou výjimku všechny dlouhé bateriové plotostřihy. Rekordmanem byl již zmiňovaný model Gardena, který k nabití baterie potřeboval 270 minut. Jeden propadlík se našel i mezi krátkými aku modely. Šlo o Stihl HSA 45, u kterého trvalo nabití baterie 210 minut. „Tento model má navíc jako jediný z testovaných integrovanou baterii. Pokud s ním tedy nestihnete upravit své keře za 40 minut, čeká vás opravdu dlouhá přestávka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Naopak nejlépe si ve zkoušce baterií vedl krátký plotostřih Bosch Advanced HedgeCut 36Li s deklarovanou kapacitou 2 Ah, který vydržel v pracovním nasazení v průměru déle než 84 minut
a nabíjení mu průměrně zabralo jen třičtvrtě hodiny.

Výsledky i podrobný postup testu elektrických plotostřihů najdete na www.dtest.cz/elektricke-plotostrihy 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika