Regionální potravina má své vítěze v Pardubickém kraji

Pardubickém kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 25 producentů se 112 výrobky.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2020 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE

ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu Bio sýrové nitě

BIO&CEEPORT s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní BIO kravské kefírové mléko z Bělečka

Ranč Bělečko Agro s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin TVAROHOVÝ MORAVSKÝ KOLÁČEK SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY

Jana Vondroušová, Bukovka

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek ŠTRŮDL

Jana Vondroušová, Bukovka

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA pivo polotmavý nefiltrovaný ležák

VESELKA LITOMYŠL s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Rajče BIO

Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice

9. Ostatní Selský sýr v oleji BYLINKOVÝ

Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti

„Bohužel kvůli koronavirové krizi zaniklo v Pardubickém kraji mnoho kvalitních producentů. Přesto se i tak letos ucházelo o značku Regionální potravina velké množství výrobků, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Jedním z členů komise byl dokonce i samotný hejtman kraje Martin Netolický“, uvedl krajský koordinátor Lukáš Vacek z agentury F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy