Tradiční švestková povidla jako od babičky

Švestky neodmyslitelně patří k české tradici Výroba povidel má u nás obrovskou tradici, v minulosti se na ní mnohdy podílela i celá vesnice. Povidla se vařila v kameninových nádobách a používaly se švestky i s peckami, které se poté ze sítě vybíraly březovým koštětem. Švestky prostě neodmyslitelně patří k české tradici a můžeme je najít ve spoustě tradičních pokrmů. My jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na domácí švestková povidla pečená v troubě případně na sporáku.

 
Domácí švestková povidla

Suroviny na 4–5 menších skleniček
Švestky             5000 g
Cukr krystal      1200 g
Vinný ocet        130 ml
Skořice celá      1 ks
Badyán             2 ks
Rum                 40 ml

Postup

Švestky pečlivě omyjte, vypeckujte a nakrájejte na větší kousky. Použít můžete krájecí desku s ostřičem na nože Lamart LT2061. V pekáči smíchejte švestky s cukrem a octem a nechte nejlépe do druhého dne odstát. Druhý den přidejte koření a vařte v troubě na 140 °C cca 3-4 hodiny. Během pečení občas promíchejte. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout, vyjměte koření a promixujeme tyčovým mixérem. Povidla přemístěte do dózy na skladování potravin, uložte ji do chladu a druhý den stejný postup opakujte, aby se z povidel odpařila veškerá tekutina. Na závěr vmíchejte do povidel rum. Takto připravená povidla můžete plnit do sklenic.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření