Pufované pečivo: Zdravá a dietní potravina?

Pufované neboli extrudované pečivo? Nezapomenutelný dietní hit 90. let - víte snad o někom, kdo by neznal "polystyren" :)??? Extrudované chlebíčky, buď suché nebo polité polevou, jedl v jistou dobu snad opravdu každý - z nějakého důvodu se tato náhrada klasického pečiva usadila v našich hlavách jako dietní jídlo a typ pečiva, "po kterém se hubne" :D

Pak ovšem vědci začali otáčet - namísto tuků začali pranýřovat sacharidy, zjistilo se, že polystyrenové pečivo má vysoký glykemický index (GI), je plné jednoduchých cukrů a vlastně je to ďábel sám. A kde je tedy pravda? Byť je to velké klišé, tak opět někde uprostřed :)

Ano, toto pečivo opravdu má vysoký glykemický index - rychle Vám zvýší hladinu cukru v krvi a následně Vám po jeho konzumaci opět rychle vyhládne. Takto se ale chová spousta dalších potravin s vysokým GI, které populace běžně konzumuje: bílé pečivo, bílá rýže, bonbony, hranolky, popcorn, chipsy, sušenky,.. Zkrátka vše, co obsahuje jenom sacharidy, minimum vlákniny, tuků nebo bílkovin a čemu můžeme s nadsázkou říkat "prázdné kalorie".

Ovšem ve srovnání třeba právě s takovými mastnými hranolky,  často plnými nekvalitního přepáleného oleje, jsou rýžové chlebíčky opravdu vysloveně zdravou záležitostí a určitě se jich nemusíte bát. Důležité je uvědomit si dvě podstatné věci:

- po rýžových /kukuřičných/ pohankových chlebíčcích se nehubne

Upřímně řečeno, nehubne se po žádné potravině jako takové, hubnutí je vždy otázkou Vašeho celkového energetického příjmu a výdeje. Na druhou stranu, pokud nahradíte klasické pečivo pufovaným, ve většině případů opravdu přijmete méně kalorií - zatímco plátek klasického chleba může mít i 100 gramů, 100 gramů rýžových chlebíčků sníte dost těžko - to byste do sebe museli nasoukat najednou celé balení :)

Pokud navíc sáhnete po chlebíčcích bez lepku (tedy ne pšeničných, ale rýžových nebo třeba kukuřičných), snížíte obsah lepku ve svém jídelníčku a bude Vám po jídle dost možná lehčeji.

- pufované chlebíčky není vhodné jíst samostatně

Důvodem je právě zmíněný vysoký glykemický index - rýžové chlebíčky Vám prudce zvednou hladinu krevního cukru a Vaše slinivka má pak spoustu práce, aby ji s pomocí inzulinu zase dostala zpět do rovnováhy. Pokud tedy jíte vysokoglykemická jídla často, velmi tím tělo vyčerpáváte a postupně si tak pěstujete cukrovku. Řešení je ovšem naštěstí jednoduché - doplňte tyto chlebíčky tuky a bílkovinami!

Kombinací je snad bezpočet - můžete si chlebík namazat sýrem cottage, obložit vajíčkem, zeleninou a šunkou, pro veganskou verzi můžete zvolit plátky tofu, hummus či jinou luštěninovou pomazánku. A co je úplně nejlepší? Samozřejmě namazat si pufované pečivo ořechovým máslem!

Získáte tak kompletní zdravou svačinku, ve které jsou zastoupené všechny makroživiny (bílkoviny, tuky i sacharidy), navíc jde o kombinaci, která skvěle chutná a křupavé chlebíčky chuť našeho másla nádherně zvýrazní.


Nutspread.cz

Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.

Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.

Více informaci na: www.nutspread.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky