Ústecký kraj vyhlásil své vítěze v soutěži Regionální potravina
Členové hodnotící komise, kterou tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, navrhli udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2020 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | SVĚTLÁ LAHŮDKOVÁ
TLAČENKA
Vojtěch Strauss, Most |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | KRŮTÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
Petr Mančík, Most |
3. | Sýry, včetně tvarohu | PŘÍRODNÍ SÝR S ČESNEKEM
Martin Honza, Růžová |
4. | Mléčné výrobky ostatní | ŽERVÉ
Barbora Marešová, Břvany |
5. | Pekařské výrobky, včetně těstovin | Makovec bez mouky
Jaroslava Michalcová, Roudnice n. Labem |
6. | Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek | Špaldový medovník „MEĎÁK“
Dubský perník s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | MONOPOL KARLÍK |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Švestky s portským vínem
David Netolický, Jirkov |
9. | Ostatní | Srnčí tokáň 66% masa
Hynek Jirman, Dolní Poustevna |
„Odborná komise neměla ani v letošním ročníku snadné rozhodování. O účast v soutěži byl opět velký zájem. Počet přihlášených výrobků byl dokonce rekordní a v rámci konání celé soutěže také nejvyšší ze všech krajů. Nejpočetnější kategorií byla kategorie Ostatní s počtem 35 výrobků od 12 producentů,“ říká krajská koordinátorka Monika Plachá z Okresní agrární komory Most. Certifikáty si ocenění výrobci převezmou 11. září na výstavě Zahrada Čech.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR a má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Spotřebitelé v současné době mohou vybírat ze 407 oceněných produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Praha se loni rozrostla o 27 406 lidí, bytová výstavba za tímto trendem stále výrazně zaostává
- Stav zásob plynu v Česku stále postupně klesá a blíží se k 59% naplněnosti zásobníků - odhad nevyšel a zásoby klesly pod 60 %. Stav zásob oproti loňskému roku je nyní o 7,45 % vyšší
- Jihočeská Volyně nabídne vize pro celé české stavebnictví. Na dva dny se stane světovým centrem dřevostaveb
- Nájemní vztah se digitalizuje. Elektronický podpis nabízí již polovina pronajímatelů
- Copernicus: Sopečné emise SO2 z Islandu dosáhnou kontinentální Evropy
- PRŮZKUM: Za jídlo a koledu na Velikonoce utratíme průměrně kolem tří tisíc, ceny hlídáme více než loni. Tradiční zvyky ustupují domácí pohodě