Češi se bojí prodeje pod cenou a drahé provize

Podle realitních odborníků roste počet lidí, kteří prodávají nebo plánují prodat svou nemovitost. Zvažování prodeje se ale často pojí s obavami, kvůli kterým mohou lidé toto rozhodnutí odkládat. Podle více jak poloviny Čechů (53 %) brzy dolehne ekonomická krize na realitní trh a dojde k poklesu cen nemovitostí. Nejvíce se Češi obávají, že svůj byt nebo dům prodají pod cenou (45 %), drahé provize realitní kanceláři (43 %) a složité byrokracie spojené s prodejem (31 %). Vyplývá to z nového průzkumu realitní kanceláře Maxima Reality, který realizovala s agenturou IPSOS.

Podle zkušeností Maximy přibyla mezi nejčastější důvody urgentního prodeje nemovitosti, vedle rozvodového a dědického vyrovnání, také zhoršená finanční situace některých Čechů. Více jak polovina lidí (53 %) předpokládá, že v důsledku ekonomické krize dojde brzy ke zlevnění nemovitostí. To potvrzuje i Vladimír Zuzák z Maxima Reality. „Téměř polovina lidí (45 %) se bojí, že svůj byt či dům prodají pod tržní cenou. Pokud jsou tedy rozhodnutí nemovitost prodat, měli by to udělat dříve, než klesne její hodnota. Dopad krize na realitní trh očekáváme nejpozději začátkem roku. Zjistit tržní cenu své nemovitosti mohou například prostřednictvím online odhadu, který dnes nabízejí některé realitní společnosti zdarma,“ říká ředitel Maximy.

Druhá největší obava, která se pojí s prodejem nemovitosti, je drahá provize realitní kanceláři nebo jinému zprostředkovateli prodeje. „Té by se podle našeho průzkumu rádo vyhnulo 42 % respondentů. Podařit se to může prodávajícím v případě, když si s realitní společností dohodnou hned na začátku spolupráce kupní cenu, kterou po úspěšném prodeji dostanou v plné výši,“ vysvětluje Vladimír Zuzák.

Mezi další možné důvody odkladu prodeje patří podle téměř třetiny lidí (31 %) složité byrokratické náležitosti spojené s prodejem, ve kterých se často nevyznají. Stejně tak se čtvrtina lidí (26 %) obává, že by doplatila na svoji neznalost potřebných právních dokumentů. Z toho důvodu Maxima poskytuje celý právní servis zdarma a za klienty zařizujeme i převod na katastru nebo bezpečnou úschovu peněz.

•••

O průzkumu

Kvantitativní výzkum provedený společností IPSOS (prostřednictvím online nástroje InstantResearch) zkoumá zkušenosti a obavy Čechů při prodeji nemovitostí. Proběhl prostřednictvím dotazování respondentů ve věku 18-65 let, byly rovnoměrně zastoupené věkové skupiny, region, pohlaví. Účastnilo se jej 550 respondentů, sběr dat probíhal v červnu a červenci roku 2020.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika