Lidé nekupují byty s menší rozlohou, poklesly nákupy všech dispozic do 100 metrů čtverečních

koupě bytu

Dle posledních průzkumů Češi začali šetřit. Jednou z logických úspor by tak mohlo být i uskromnění se na dispozici pořizovaného bytu. Dle analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou, však české domácnosti na rozloze bydlení opasky zatím neutahují. Počty nákupů u dispozic nad 100 metrů čtverečních se oproti předchozímu roku nemění, u všech menších dispozic lze však pozorovat poklesy nákupů za současného zdražování bytů.

Řada expertů původně očekávala, že ceny půjdou dolů a lidé budou nuceni měnit svoje preference a budou kupovat byty s menšími dispozicemi. Nic podobného ale data zatím neukazují,“ uvedl Jan Boruta, jednatel FérMakléři.cz. Podle něj z nich vyplývá něco jiného: „U všech dispozic do 100 metrů čtverečních pozorujeme meziročně pokles prodejů za současného růstu ceny. U výměry do 60 metrů čtverečních je pokles prodejů přímo úměrný s navýšením ceny bytů. U rozlohy 61 až 80 metrů čtverečních došlo k výraznějšímu nárůstu ceny, který nebyl přímo úměrný s klesajícím počtem prodejů. Cena zde rostla rychleji, než klesaly prodeje. U dispozic nad 100 metrů čtverečních se prodeje překvapivě nemění, cena však také roste o zhruba 20 procent,“ dodává Jan Boruta. 

 

Byty v osobním vlastnictví,
stav průměr nebo po rekonstrukci
0–40 m2  41–60 m2 61–80 m2 81–100 m2
Meziroční změna počtu prodávaných bytů ‒7, 45 % ‒24,84 % ‒14,7 % ‒13 3%
Zdroj: FérMakléři.cz, porovnání období od 15. 7. do 15. 8. mezi roky 2019 a 2020

Zatímco před rokem se byty o rozloze mezi 61 a 80 metry čtverečními prodávaly v průměru za 41 655 za metr čtvereční, aktuální cena je o pětinu vyšší a počet prodejů poklesl o 15 %. „Ceny bude držet nahoře i fakt, že stavební firmy v Česku zahájily v letošním prvním pololetí stavbu 5 497 bytů v bytových domech. Meziročně je to o 8,2 procenta méně, což jistě také vytváří tlak na cenu,“ myslí si Jan Boruta.

Výkyvy v prodejích podle něj přinesl jen nouzový stav, kdy u některých dispozic klesly prodeje až o třetinu. „To ale souvisí mimo jiné s faktem, že lidé nechodili na prohlídky a s koupí bytu vyčkávali. Na dlouhodobém trendu zdražování a nedostatku bytů ve velkých městech se zatím nezměnilo prakticky nic,“ uvedl Jan Boruta, podle něhož je pozitivním krokem pro podpoření prodejů zrušení daně z nabytí nemovitosti se zachováním odpočtu úroků do výše 150 000 . Po krátkém zaváhání se stabilizoval i hypoteční trh, aktuální sazby jsou na úrovni roku 2017. Lidé se tedy zatím nemusejí bát dodatečných nákladů při otočce fixace.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika