Mošt pouze nepijeme, ale dodá šmrnc i palačinkám

Jana Brožková (Bydlet.cz), 14.09.2020

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem.

Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

Celý pokrm nádherně provoní skořice

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality

Recept na palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky

Kdo v životě aspoň jednou neochutnal palačinky, jako by nežil. Toto jednoduché jídlo vás uspokojí v kteroukoliv denní dobu. Můžete je snídat, obědvat, ale klidně i večeřet. Abychom dodali palačinkám vyšší výživovou hodnotu, obohatili jsme je o semínka plná vitaminů, minerálů a vlákniny. Více bílkovin kromě semínek zajistí také tvaroh. Nezbytnou součástí jsou jablka a mošt, tedy další várka vitaminů a příjemně svěží chuti. Celý pokrm nádherně provoní skořice.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

Palačinky

200 g hladké mouky

500 ml mléka

4 vejce

špetka soli

Náplň:

3 jablka

250 g tvarohu

200 ml jablečného moštu

1 hrst slunečnicových semínek

1 hrst dýňových semínek

5 kuliček nového koření

4 ks hřebíčku

1 lžička skořice mleté

2 lžíce másla

Postup:

1.       Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky.

2.       V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici.

3.       Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit. 

4.       Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi. 

5.       Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu.

6.       Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta.

7.       Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky.

8.       Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme
a posypeme opraženými semínky.

Tip: Co vůbec nazýváme moštem? Ovocnou šťávu, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, u nás nejčastěji z jablek. K jeho výrobě se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat. Ovoce musí být kvalitní a samozřejmě bez známek hniloby nebo plísně.


Názory na článek  Mošt pouze nepijeme, ale dodá šmrnc i palačinkám
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend