Plavání kojencům prospívá, využívá jej stále více rodičů

Pobyt ve vodě je až na výjimky pro většinu děti příjemný a prospívá jim. Společnou aktivitu oceňují i maminky, které tak mají na mateřské dovolené možnost navázat nové kontakty. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR rodičům na kurzy kojeneckého plavání poskytuje finanční příspěvek. Zájem o něj je rok od roku větší.

Plavecké kurzy pro miminka nejsou levnou záležitostí, průměrná cena za deset hodin se pohybuje kolem 3500 korun. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR svým klientům na tyto kurzy přispívá. „Ve fondu prevence máme program určený pro novorozence. Díky němu lze žádat o příspěvek až 1000 korun ročně i na plavání kojenců s rodičem,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí pojišťovny. „Každý rodič může navíc postoupit vlastní příspěvek 500 ve prospěch svého dítěte,“ dodává Hana Kadečková.

Kojenecké plavání je mezi klienty ZP MV ČR oblíbené a zájem o něj stoupá. Loni příspěvek na plavání kojenců s rodičem využilo 2130 klientů ZP 211, celkově na něj pojišťovna vydala více než jeden milion korun.

Hry ve vodě

Přestože jde o kurzy plavání s miminky, nejedná se o skutečné plavání, protože děti jsou schopny naučit se plavat až po čtvrtém roce svého života. V kurzech jde tedy spíše o zvykání si na vodu, koupání, cvičení a hraní si v bazénu. Hlavním cílem je pohybová stimulace, kdy hry ve vodě podporují celkovou aktivitu dítěte, a pomáhají tak jeho optimálnímu vývoji.

Pobyt ve vodě je pro většinu dětí přirozený a příjemný, přesto jsou i takové, které jej nemusí přijímat s potěšením. I proto je důležité vždy volit individuální přístup a miminko do plavání rozhodně nenutit. Plavat by měly vždy jen zdravé děti, které netrpí astmatem, alergiemi, ekzémem nebo jiným autoimunitním onemocněním. Dalším důležitým aspektem je také výběr vhodného plaveckého klubu. Ideální je volit bazény, ve kterých není voda chemicky ošetřena, má přiměřenou teplotu a součástí klubu je vhodné zázemí. Tedy především bezpečné prostory pro sprchování a převlékání dětí a rodičů, aklimatizační místnost či prostory pro krmení a hraní.

Zábava i pro rodiče

Kurzy plavání pro miminka nejsou pouze zábavou pro děti, velmi pozitivně je vnímají i samotné maminky. Umožňují jim totiž vymanit se ze sociální izolace, se kterou především čerstvé maminky na mateřské dovolené někdy bojují. Mohou tak navázat kontakty s jinými maminkami a sdílet své zkušenosti. Přínosem kojeneckého plavání je také utužení vztahu rodiče s dítětem, protože se jedná o vhodné zpestření společně stráveného času.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy