Kdo je spokojený ve vodě i na souši?



Že nevíte o kom je řeč, no přece o tuleni obecném! Přestože na souši vypadá trochu nemotorně, tak si to může dovolit, tam totiž jen odpočívá. Jeho síla se ukáže až pod vodou, je totiž vynikajícím plavcem a potápěčem, protože dokáže vydržet pod vodou až dlouhých 45 minut!

Tuleň obecný se vyznačuje černošedými skvrnami

Jak ho poznáte, to vysvětluje Ing. Jan Vašák, ředitel Zoologické zahrady Jihlava: „Tuleň obecný se vyznačuje černošedými skvrnami, které se nachází zejména na hřbetě. Typickým znamením jsou také bílé vousy, které značně odstávají od čenichu.“ I proto je tolik oblíbený u návštěvníků. „Tuleň obecný se řadí mezi ploutvonožce, a přestože je jejich nejpočetnějším zástupcem, jeho celkový počet se snižuje. A to zejména kvůli rybářům, které připravuje o obživu. Tuleň si totiž pochutnává na sledích, treskách či lososech, dodává Ing. Jan Vašák. Pokud ho chcete vidět na vlastní oči, tak nemusíte brouzdat po světových pobřežích. Tuleně je totiž možné spatřit také v rámci České republiky. Ale pozor! Pouze na dvou místech. A jedním z nich je právě Zoo Jihlava, kde je o tuleně výborně postaráno. Ostatně přesvědčte se sami. Jo, a pokud byste si ho obzvláště zamilovali, můžete si ho symbolicky adoptovat!

•••

Zoologická zahrada Jihlava, příspěvková organizace

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. Specializací jihlavské Zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy