Bude u nás MILION PRÁZDNÝCH BYTÜ jako v SRN?


Dalo by se říci, nájemníci, nezoufejte bude líp a nemusíte být hned vlastníky, protože:

1. město Praha bude dále privatizovat svůj velký bytový fond, podobně ostatní města, což vyvolává tlaky na cenu na volném trhu bytů (odhady pražské radnice tvrdí, že až 1/3 privatizovaných bytů jde dále na prodej, zvlášť v atraktivních lokalitách a cca 1/3 jde/zůstává na nájemní trh)

2. paneláky v EU jaksi neletí (názorně možno vidět ve východní části SRN)

3. deregulace veřejného nájemného v drtivé většině nájemního bytového fondu bude dále pokračovat na úkor zisků/cen soukromých pronajímatelů (obzvláště černých).

PRAHA (ČIA) - Žádná česká vláda zatím na sebe nechtěla vzít odpovědnost za národní jmění v hodnotě přibližně 3,5 až čtyři biliony korun, které tvoří bytový fond, a nezasadila se výrazně o nastartování procesu modernizace a nezbytných oprav starších bytových domů a bytů. Tvrdí to alespoň prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Milan Veverka.

Podle jeho slov je v současné době jednodušší získat podporu pro stavbu nového domu než pro rekonstrukci starého. Jak Veverka uvedl na dnešní tiskové konferenci SPS, pro bydlení není lepší investice než oprava a modernizace staršího bytu, která přijde přibližně na 300 tisíc korun. "Majitelé bytů však tyto rekonstrukce odkládají s tím, že se snad stát vzpamatuje a přispěje na ně větší částkou," upozornil Veverka. K tomu však vůbec nemusí dojít a starší domy a byty budou nadále chátrat.

Důsledkem toho pak může být i to, že si obyvatelé těchto bytů zajistí jiné bydlení. "Stejná situace nastala v bývalém východním Německu, kde je nyní milion prázdných bytů," zdůraznil prezident SPS.

Jak dodal, příčinou dalšího chátrání bytového fondu je i stále regulované nájemné, které neumožňuje vytvořit rezervy pro nutné opravy. "Je nutná deregulace nájemného," tvrdí Veverka. V tom se shodne i s předsedou Sdružení majitelů domů Robertem Axamitem, podle kterého reálná hodnota regulovaného nájemného stále klesá. "Konkrétní příklady s Karlína svědčí o tom, že pro majitele domů je lepší, když dům spadne, neboť se zbaví nájemníků s regulovaným nájemným a získají atraktivní pozemek," tvdí Axamit.

-joh-,-ph-




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření