Jak vybrat správné povlečení na zimu? Vyhněte se předponě „mikro”

Vyhněte se syntetice, je neprodyšná Na rozdíl od našich babiček, které celý rok spaly v povlečení z klasické bavlny, si dnes můžeme vybírat z různých materiálů podle toho, jaké vlastnosti nám v daném ročním období nejvíce vyhovují. V létě chceme něco lehkého a chladivého, v zimě oceníme měkké, hebké a hřejivé povlečení, které dobře odvádí vlhkost a dýchá. Po jakých materiálech v zimě sáhnout a kterým byste se naopak měli obloukem vyhnout, radí Josef Handrejch z písecké firmy Kvalitex.

Příroda vs. syntetika

V posledních letech se velké oblibě těší hřejivé ložní prádlo ze syntetických vláken, nejčastěji z polyesteru (tedy z ropy). Na trhu ho najdete pod názvy mikrovlákno, mikroflanel nebo mikroplyš. „Jde o umělé materiály, které sice na omak působí příjemně, do ložnice se ale hodí nanejvýš jako dekorace. Nemají téměř žádnou prodyšnost ani schopnost odvádět  vlhkost a nejsou proto vhodné pro kontakt s pokožkou,” vysvětluje Josef Handrejch. Syntetická vlákna často bývají náchylná ke vzniku statické elektřiny a také ráda vážou nečistoty. Není náhodou, že zázračné utěrky na úklid se vyrábějí právě z mikrovláken.

Nejlepší volbou jsou proto přírodní vlákna, nejlépe 100% bavlna, kterou si můžete zvolit v úpravě podle toho, která vám je příjemná. „Největší oblibě se mezi našimi zákazníky v zimním období těší flanel. Ten je charakteristický vysokým vlasem, který vznikne počesáním na povrchu tkaniny. Podle toho flanel poznáte na první dotek,” doplňuje odborník. Na rozdíl od polyesteru má 100% bavlna vysokou hřejivost, je příjemná na omak, prodyšná a především dobře odvádí vlhkost.

Chtějte znát gramáž

Při výběru flanelového povlečení si všímejte plošné hmotnosti (gramáže) tkaniny, která musí být u flanelu minimálně 160g/m2. „Doporučujeme zákazníkům, aby nekupovali flanelové povlečení, u kterého prodejce nebo výrobce neuvede plošnou hmotnost a složení tkaniny,” říká Josef Handrejch z Kvalitexu.

Jak se o flanel starat?

Správná péče zachová vlastnosti vašeho povlečení a prodlouží jeho životnost. Flanelové povlečení vyžaduje podobné nároky na údržbu jako povlečení bavlněné. Mějte na paměti, že pro zničení roztočů a bakterií je důležité povlečení prát na 60 °C a s kvalitním pracím práškem. Povlečení je možné i sušit v sušičce, pozor však na přesušení, které prádlu  neprospívá. Raději sušte delší program s nižší teplotou sušení. Vynechat můžete i žehlení.

Výběr ložního prádla může ovlivnit kvalitu vašeho spánku i vaše zdraví. Dopřejte si proto kvalitní přírodní materiály a úpravu vlákna takovou, abyste se každý večer těšili, až si budete moci zalézt do vyhřáté postele.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry