Chcete levný nový byt v PRAZE? SČMBD nabízí Praze výstavbu levných bytů!


PRAHA (ČIA) - Výstavbu levných bytů nabízí městu Praze Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD) zastoupený Radou pražských bytových družstev. "Jsme schopni postavit řádově tisíce bytů s cenou okolo 20 tisíc korun za metr čtvereční a s průhledným financováním. Mluví za nás tradice 200 tisíc postavených bytů a nehrozí, že bychom dopadli jako vytunelovaný H - Systém," řekl dnes předseda pražských bytových družstev SČMBD Vít Vaníček. Od města Prahy svaz očekává vhodné pozemky a přípravu technické infrastruktury ve vybraných lokalitách.

"Je půl roku po povodni a nikde se stavět nezačalo, přitom víme, že město vlastní vhodné pozemky," dodal Vaníček. Svaz jako nezisková organizace se zkušenostmi nabízí Praze pomoc s výstavbou bytů, které budou dostupné i pro střední a nižší třídu. "Naším prioritním cílem není vytvářet zisk narozdíl od soukromých firem, které v Praze staví, a byty by proto byly dostupnější," dodal předseda představenstva Stavebního bytového družstva Martin Kroh.

Družstva by chtěla stavět byty do osobního vlastnictví a byty nájemní, které by nájemník splácel prostřednictvím nájemného například 20 let a potom by přešel do jeho vlastnictví. Vhodným nástrojem pro financování jsou pro lidi podle Vaníčka nyní výhodné hypotéky, hypotéční úvěry a stavební spoření. Město by navíc mohlo získat na výstavbu bytů od státu dotace.

"Vyřešení budoucích majetkových vztahů s městem k pozemkům a bytům by bylo v podstatě technickou dohodou. Variant je několik," naznačil Vaníček.

Se zástupci města nabídku svaz ještě nepředjednal. "Čekáme jen na povolební personální obsazení funkcí. Pokud nebudou mít zastupitelé hlavu jen od toho, aby jim nepršelo do krku, naši hozenou rukavici přijmou," uvedl

Vaníček. Dosavadní pokusy Prahy o vlastní výstavbu bytů nebyly podle něho příliš úspěšné. Narážel přitom na problémy opředený projekt bytů Kulatý Chodovec. "My jsem schopni začít stavět hned, přípravu zkrátit na šest měsíců a během deseti dvanácti měsíců by mohly být byty k dispozici," dodal Vaníček.

Pražská bytová družstva spravují a částečně i vlastní 200 tisíc bytových jednotek, ve kterých bydlí více než půl milionů Pražanů. Ve svazu družstev je v metropoli organizováno 407 bytových družstev. Rada pražských bytových družstev chce zároveň posílit podíl bytových družstev na komunální politice včetně jejich zastoupení v městských orgánech. První ostruhy si již její zástupci vysloužili, když vyjednali s městem Prahu pro přijatelnou cenu pozemků pod družstevními domy.

-hab-,-jh-,-kaj-

Tematický odkaz:  Bude u nás MILION PRÁZDNÝCH BYTÜ jako v SRN?


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření