Kvalita materiálů i řešení v domácnostech se zhoršuje

Jana Brožková, 15.10.2020

Češi chtějí bydlet v hezkém a moderním prostředí. Často ale šetří na nepravém místě, jako je kvalita stavebních prací, materiály či vybavení domácnosti. Takový trend však může mít zcela opačný výsledek, zvýší se náklady na provoz, údržbu i opravy.

„Snahu o stlačení ceny nebo záměnu řešení za jeho levnější variantu vnímáme i my, ale vždy se snažíme klientům vysvětlit, že z dlouhodobého hlediska je jednorázová úspora velmi nevýhodná. Když například zvolíte nevhodné zateplení, projeví se to ve spotřebě energie, levnější materiály nebo produkty se pak zase často prodraží v dlouhodobějším horizontu, kdy se rychleji opotřebí, či mají omezenější životnost a podobně,“ komentuje situaci Barbora Burešová, ze studia Mooden.

Snaha ušetřit se tak často promítá i do volby vnitřních materiálů a interiérového vybavení. Kámen, dřevo a sklo jsou často nahrazeny jejich ochuzenou variantou nebo náhražkami. Totéž platí i pro obklady, dlažby, sanitu a vybavení domácností, kanceláří i komerčních prostor. To se promítá do kvality prostředí. Mezní pak je, když se kvůli špatnému výběru může takový interiér podepsat i na zdraví.

„Svou vinu na tom mají i výrobci a prodejci. Každým rokem se zhoršuje kvalita materiálů, které jsou k dostání na trhu, a to často způsobem, který by zákazník nečekal. Výrobek je na první pohled hezčí, vypadá lépe, ale jeho životnost je nižší. Důraz je kladen na to, aby daný kus interiéru hezky vypadal, ale bohužel dlouho nevydrží,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Kvalitu výrobků určuje nejenom materiál, zpracování, ale i samotná výroba. Zde naopak můžeme vnímat pozitivní trend, protože mohou pomoci moderní technologie, jako je umělá inteligence.

Ta totiž dokáže zejména ve velkovýrobě identifikovat kazové produkty a zajistit, že se nedostanou ke konečnému zákazníkovi. Technologii, která dokáže rozeznat anomálie a defekty na nejrůznějších materiálech a tvarech ve výrobě, vyvinula brněnská společnost PEKAT VISION.

„Náš tým vyvinul a uvedl do komerčního použití unikátní software, který dokáže pomocí umělé inteligence rozeznat očekávané i nečekané defekty na jakémkoliv povrchu a materiálu, a to bez lidského zásahu pomocí speciálních algoritmů analýzy obrazu. Dokáže tak například zajistit odhalení výrobků, které mají odchylky v rozměrech, nebo další konkrétní vady u dřevěných či lakovaných produktů, nebo například u dlažby, sanity apod.,“ říká Petr Šmíd, zakladatel a CEO společnosti PEKAT VISION.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba