Kvalitní postel = základ života

Průměrný člověk prospí až třetinu svého života. Zdravý spánek je totiž pro obnovu lidského organismu naprosto klíčový. Aby si tělo mohlo přes noc odpočinout a člověk ráno nevstával jako „zpráskaný pes“, je dobré investovat do kvalitní postele z masivu. Ta by vždy v první řadě měla být místem, kde načerpáme síly a budeme se cítit opravdu dobře. Při jejím pořizování se tak rozhodně nevyplatí šetřit ani na matraci a roštu. Jedině tak svému tělu dopřejeme odpočinek, jaký si zaslouží.

Už za dob našich předků patřily postele z masivu k nejpoužívanějším konstrukcím, které jsou z přírodních materiálů a velmi dlouho vydrží. O jejich trvanlivosti se můžeme přesvědčit třeba při návštěvě zámku, kde jsou jako dominanta ložnic starých několik stovek let vidět postele ze dřeva, které měli v oblibě jak panovníci a šlechta, tak i obyčejní lidé. V osmdesátých letech u nás sice na čas převládaly čalouněné postele, které byly dostupné a moderní, ale brzy se ukázalo, že v sobě skrývají hrozbu v podobě hygienické udržitelnosti. Později tuto módní vlnu postupně nahradil málo odolný lamin a odolnější masiv. Nyní se opět vezeme na vlně trendů přírodních, udržitelných a zdravých materiálů. V současnosti tak vede masivní tvrdé dřevo a postele od ověřených dodavatelů jako je slovenská značka Javorina.   

Bez dobře vybrané postele to nejde

Kvalita postele bývá často definována právě materiálem, ze kterého je postel vyrobena. Ideální volbou jsou postele z masivního dřeva, které jsou pevné a kvalitní a nezačnou po čase vrzat a hýbat se. „Z různých materiálů je nejvhodnější masivní dřevo, a to především díky jeho vysoké kvalitě, pevnosti, vůni a dlouhé životnosti. Postele z masivu jsou tak velmi oblíbené, a co se týče kvality spánku, patří mezi absolutní špičku. Další výhodou je příjemná vůně dřeva nebo reprezentativní vzhled postele, která je ozdobou celé ložnice,“ popisuje Slavomír Alžbetkin, ředitel značky Javorina.

Důležitým atributem pro kvalitní spánek jsou pak také rozměry postele. Nesprávným výběrem postele si totiž můžeme způsobit zdravotní problémy. U délky postele platí jednoduché pravidlo, že k vlastní výšce je třeba přičíst 25 cm, čímž získáme dostatečný prostor pro klidný a pohodlný spánek. Šířky postelí bývají standardizované. Při jednolůžkových je to 80, 90 nebo 100 cm, zatímco při dvoulůžkových bývá šířka od 140, 160, 180 nebo ideálních 200 cm. Samozřejmě, čím větší je plocha postele, tím je i postel prostornější a pohodlnější. Ideální výška postele i s matrací je 45 až 55 centimetrů. Starší lidé by ji měli mít o něco vyšší, aby se jim lépe vstávalo.


Nezapomínejte ani na rošt a matraci

Kvalitní postel z masivu už sama o sobě zaručuju nadstandardní komfort. K tomu aby se vám opravdu dobře spalo, je pak zapotřebí také vysoce kvalitní matrace. K dostání jsou taštičkové matrace v tvrdém a středně tvrdém provedení s jádrem, které dokonale kopíruje tvar lidského těla. Požadovaný komfort a kýžený ortopedický efekt zaručují malé pružinky sdružované v 7 anatomických zónách tvrdosti. Zvenku jsou matrace příjemné na dotek díky potahu ze stříbrného vlákna. Neméně důležitou součást pak představuje složka Medicott zabraňují tvorbě a usazování roztočů i plísní a 3D mřížka, která zvyšuje prodyšnost a odvětrávání matrace. Díky těmto vychytávkám jsou matrace vhodné i pro lidi s citlivou pokožkou.

Neméně důležitou součástí postelí jsou rošty. Na pohodlný a ničím nerušený spánek má vliv nejen jejich tvar ale i materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Odborníci se shodují na tom, že pod pružinové a taštičkové matrace jsou nejvhodnější masivní rošty z tvrdého dřeva.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry