Blíží se zima. Odbornice z Hornbachu radí, jak vybrat palivové dříví

Jana Nováková, 27.10.2020

Topit účinně, ekologicky a zároveň ekonomicky výhodně můžete, pokud si uvědomíte pár základních rozdílů a vyberete si správný typ paliva. Ať už topíte tuhým palivem v kotli na dřevo, krbu nebo kamnech, důležitá je jeho kvalita. Palivové dřevo je k dispozici v mnoha podobách a velikostech.

Výběr správného paliva se ale odvíjí od nainstalovaného topného systému. „Ne každé palivové dříví přináší stejné výsledky. Klíčem ke správnému výběru je pochopení charakteristik různých druhů palivového dřeva. V zásadě se dělí na dvě kategorie: tvrdé a měkké dřevo,“ vysvětluje Marcela Bínová, odbornice z oddělení vytápění a kamen v projektových marketech Hornbach.

Kdy použít měkké dřevo

Měkké dřevo není ideální k vytápění domácnosti, protože hoří rychle a má nízkou výhřevnou hodnotu. Jeho další nevýhodou je také tvorba kouře. „Vlastnosti měkkého dřeva však oceníte při letních grilovačkách a u ohnišť. Toto dřevo obsahuje více pryskyřice, proto se rychle rozhoří a vznítí velký oheň. Uzavřené smolné bublinky vytvářejí při hoření jiskry a praskání, což navodí příjemnou atmosféru pod letní noční oblohou. Přes zimu se doporučuje kombinovat je s jinými druhy dřeva, protože pomohou k rychlému rozhoření,“ říká odbornice z Hornbachu.

 Charakteristika tvrdého dřeva

Většina stromů z tvrdého dřeva roste pomalu. Dřevo je tak mnohem hustší než u měkkých dřevin, má tmavší barvu, hoří pomaleji a je nejvhodnější k vytápění domácností. Je také méně lepivé (pryskyřičné), což snižuje riziko vzniku dehtových nánosů v kouřovodu. Vyznačuje se však delší dobou sušení, což zvyšuje i jeho cenu. Dřevo se rozpadá na žhavé uhlí, které dlouho sálá teplo.

Použití: krby, kamna, sporáky, kotle

 

Jaké dřevo je vhodné pro vaše potřeby?

· Dub

Je oblíbený, protože se dá najít téměř všude. Má vysokou výhřevnost a dlouhou délku hoření. Tento druh dřeva se doporučuje používat ve spalovacích zařízeních, které slouží výhradně pro profesionální výrobu tepla (např. ústřední topení a kamna, případně kachlová kamna). Dubové dřevo je také skvělé na noční udržování ohně.

· Buk

Bukové dřevo je vynikající dřevo na spalování. Má ale vysoký obsah vody, takže musí být dobře vysušené. Hoří pěkným plamenem a téměř nejiskří. Kromě toho má mimořádně vysokou výhřevnou hodnotu. Bukové dřevo je velmi žádané a nachází se proto ve vyšší cenové kategorii.

· Bříza

Dřevo břízy hoří velmi dobře a neuvolňuje silný kouř ani jiskry. Při hoření vytváří romantický modrý oheň, díky obsaženým éterickým olejům. Březové dřevo hoří o něco rychleji než bukové či jasanové, ale výrazně pomaleji než jehličnatá dřeva.

· Smrk

Smrkové dřevo velmi snadno vzplane, ale také velmi rychle shoří. Je méně husté a při hoření neprodukuje dlouhotrvající uhelné ložisko. Není příliš vhodné pro otevřené krby, protože velmi jiskří. Smrkové dřevo je v porovnání s jinými druhy dřeva poměrně cenově výhodné.

· Topol, vrba a olše

Topol a vrba patří také mezi krbová dřeva. Jsou to ale rychle rostoucí stromy s nízkou výhřevnou hodnotou a krátkou dobou hoření. Jako palivová dřeva se proto příliš nedoporučují. Spolu s olší jsou tato dřeva vhodnější na podpal, protože se velmi snadno rozhoří. Kombinujte je s dalšími druhy tvrdých krbových dřev.

 

Brikety

Dřevěné brikety se vyrábějí z recyklovaného dřevního odpadu, který projde sušením a následně lisováním do požadovaného tvaru. Skládá se z různých vedlejších produktů včetně pilin, štěpek a drcených zbytků. Při jejich výrobě se nepoužívají žádné další pomocné látky, takže jsou prokazatelně ekologickým zdrojem energie. Při průměrné vlhkosti přibližně 10 % se také snižuje riziko usazování dehtových nánosů v komíně a kouřovodu. „Brikety mají dlouhou dobu hoření, vysokou výhřevnost a jsou vhodné i na podpal. Dávejte ale pozor při plnění kamen. Během hoření zvětšují objem, proto by se ohnisko nemělo plnit až po okraj,“ upozorňuje Marcela Bínová z Hornbachu.

Použití: krby, krbová kamna, kachlová kamna

Pelety

Dřevěné pelety jsou ekologicky nezávadné tuhé palivo vyrobené z lisovaných pilin a průmyslových odpadů při dřevovýrobě. Jsou účinným zdrojem tepla, protože obsahují velmi málo vlhkosti. „Vytápění dřevěnými peletami přináší oproti jiným druhům tuhých paliv nesrovnatelný komfort obsluhy. Zapalování a přikládání je automatické, takže už téměř nemusíte chodit do kotelny. Zvenku přijdete rovnou do tepla a chod kotle i tepelnou pohodu řídíte přes pokojový termostat. Pokud máte správný model, dokonce se kotel vyčistí i sám. Výhodou je také snadné uskladnění, protože zabírají méně prostoru ve srovnání s dřevem či briketami,“ vysvětluje Marcela Bínová.

Použití: kamna, kotle, krby na dřevěné pelety, automatické kotle na uhlí

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada