Praha bude tlačit parlament k deregulacím nájemného


PRAHA (ČIA) - Diferencovaná deregulace nájemného je jedním ze stěžejních bodů koaliční dohody pražských organizací ODS a ČSSD na pražské radnici. Tento bod smlouvy se dnes zavázali zástupci obou stran prosazovat. "Zmírnění regulačních zásahů státu považujeme za zásadní a Praha bude se svou zákonodárnou iniciativou tlačit na parlament, aby regulaci nájmů zmírnil," řekl dnes budoucí pražský primátor Pavel Bém.

Předsedkyně pražské organizace ČSSD Petra Buzková uznala, že deregulace nájemného není v souladu s programem sociálních demokratů. Pokud ale podle ní bude prováděna v rozumné míře a doprovodí ji dostatečná sociální opatření, bude možné na ní přistoupit. Nicméně Buzková poznamenala, že v určitých věcech sociální demokraté jako slabší koaliční partner ODS na pražské radnici mají právo veta.

Sociální demokraté přistoupili na zapracování deregulace nájemného jako prvního bodu cesty k rozvoji trhu s byty do koaliční smlouvy zřejmě výměnou za prosazení výrazné výstavby městských bytů. V průběhu příštího roku má být z prostředků města postaveno 1800 komunálních bytů a ročně 500 až 700 bytů pro potřeby sociálního bydlení. ČSSD se také do smlouvy podařilo prosadit výstavbu bytů prostřednictvím společností se stoprocentní majetkovou účastí města, které budou zajišťovat výstavbu bytů pro lidi, kteří nedosáhnou na hypotéky.

Bém dnes přiznal, že největší diskuse se při koaličním vyjednávání strhla právě okolo bytové výstavby. "ODS zastává v této otázce liberálnější postoj, ale je to pro nás ještě akceptovatelné," uvedl.

-hab-,-ph-


! Sledujte přílohu !



! Spolupracujte se Zpravodajem při summitu NATO !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality