S plánem deregulací Praha v PS asi narazí


PRAHA (ČIA) - Zákonodárná iniciativa hlavního města Prahy o zavedení diferencovaného nájemného, kterou dnes avizoval budoucí primátor Pavel Bém (ODS), zřejmě narazí v parlamentu na rozporuplné reakce. Z ČIA oslovených levicových poslanců nevyloučil podporu deregulaci komunistický poslanec Karel Vymětal. Naopak absolutně nesouhlasné stanovisko vyjádřila poslankyně za ČSSD Hana Orgoníková.

"Nejsem proti deregulaci," řekl ČIA Vymětal. "Zároveň je ale nutné vytvořit takové doprovodné sociální programy, které by znemožnily otřesy ve společnosti. Jsou lidé, kteří na to prostě nemají," dodal. Podle Vymětala nelze vyhlásit jenom deregulaci, protože by to mohlo řadu občanů přivést do kritické situace.

"S postojem pana Béma absolutně nesouhlasím," konstatovala Orgoníková. "Nejen, že by řada lidí na uvolněné nájemné neměla prostředky, ale o tržním postoji smíme hovořit teprve v okamžiku, kdy nabídka převyšuje poptávku, nebo je s ní minimálně vyrovnaná a tento stav zde rozhodně není," uvedla. Orgoníková dále ČIA řekla, že reálnou cestou je podle ní postupné mírné zvyšování nájemného, doprovázené intenzivní bytovou výstavbou a sociálními programy.

Do schizofrenní situace by se při případném hlasování zřejmě dostala ministryně školství a předsedkyně pražské organizace ČSSD Petra Buzková. Ta dnes na pražské radnici podepsala koaliční dohodu ČSSD a ODS, ve které se sociální demokraté zavázali diferencovanou deregulaci prosazovat. Buzková dnes uznala, že tento bod není právě v souladu s programem strany, ale za doprovodných sociálních programů jej lze podle ní akceptovat.

-hab-,-ph-


! Sledujte přílohu !



! Spolupracujte se Zpravodajem při summitu NATO !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality