Praha výrazně omezí soukromé ohňostroje. Budou jí následovat i další města?

Důležitý krok správným směrem učinili pražští radní, když zásadním způsobem omezili pořádání soukromých silvestrovských a novoročních ohňostrojových přestřelek. Zákaz dělobuchů a petard platí na celém území hlavního města celoročně s výjimkou Silvestra a Nového roku. Toho každoročně zneužívají hlučné opilé bandy, které mnohá místa Prahy na přelomu roku proměňují doslova v bitevní pole. Ohrožují tím zdraví a životy nejen lidí z okolí, ale také mnoha dalších živých tvorů. Tomu by mohl být nyní konec.

Radní totiž nově určili území, kde bude neodborné odpalování pyrotechniky zakázané. Jedná se například o památkovou rezervaci, přírodní parky, chráněná území či okolo vody. To by mohlo ochránit nejen lidi a památky, ale hlavně živočichy. Ti jsou totiž těmi hlavními, kdo každoročně kvůli této hlučné a pomíjivé „zábavě“ nejvíce trpí. Pražská záchranná stanice vždy po Silvestru ošetří desítky vodních ptáků těžce zraněných všudypřítomnými ránami a výbuchy. Výjimkou bohužel nejsou ani mrtvá zvířata, která náhodní chodci nachází převážně kolem vodních toků ještě mnoho dnů po skončení novoročních oslav.

A to už vůbec nemluvím o zvířatech chovaných v domácnostech. Jejich majitelé je musí ládovat spoustou tišících léků, aby jejich mazlíčci vůbec hlučné novoroční oslavy přežili bez úhony. Přesto se každoročně kvůli silným ranám zaběhnou stovky psů a koček. Na hlučné ohňostroje připomínající spíše válečnou vřavu si stále častěji stěžují i rodiče malých dětí, které se budí ze spaní a s hrůzou v očích se rodičů ptají, co se venku vlastně děje.

Je proto nejvyšší čas tyto zvrhlé „radovánky“, které přinášejí více utrpení a bolesti, jednou pro vždy zakázat. Není přece možné je pro své chvilkové potěšení způsobovat bolest či dokonce smrt jiným živým tvorům.

Apeluji proto i na vedení ostatních měst a obcí, aby i oni tyto barbarské novoroční zvyky na svém území zakázali. Lidé mohou příchod nového roku přivítat i jinak, aniž by tím ubližovali někomu jinému. Ohňostroje a pyrotechnika do civilizované společnosti nepatří.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.

ředitel Zoologické zahrady Tábor

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy