Máte zájem o hypotéku? Pěkně krok za krokem

Zvažujete, že si pořídíte vlastní bydlení, nebo pouze hledáte dobrou příležitost na investici? V každém případě ale jistě uvažujete o hypotéce. Pro mnohé je však velmi stresující vůbec o hypotéku zažádat, protože se bojí složitého procesu a byrokracie. V následujícím textu vám poradíme, jak žádost o hypotéku zvládnout co nejlépe a nejrychleji.

Uhraďte všechny staré dluhy.

Banky provádí v rámci schvalování hypotéky tzv. prvotní prescoring. Jedná se o předhodnocení klienta. Banka si tak „lustruje“ klienty a žadatele o úvěr na základě jejich platební historie. Činí tak v bankovních registrech, které má za tímto účelem k dispozici napříč bankovními institucemi. Žadatel by měl mít proto na paměti, že sebemenší platební problémy (byť se může jednat pouze o pozdě zaplacenou fakturu za telefon), ho mohou při žádosti o hypotéku značně znevýhodnit nebo mu dokonce získání hypotéky na pár let či dokonce napořád zablokovat. Bonita klienta totiž určuje, kolik a za jakých podmínek vám banka půjčí. Bonita = zhodnocení pravděpodobnosti, jak kvalitně bude klient splácet.

Žádat můžete z pohodlí domova

Především v dnešní době lidé nechtějí zbytečně chodit ven a na obchodní schůzky. Naštěstí pro sjednání hypotéky nemusíte na první schůzku v mnoha případech ani osobně chodit na pobočku. Mnoho bank má pro své zákazníky vytvořeny virtuální pobočky, kde základní nezbytnosti pro sjednání úvěru vyřídíte z pohodlí domova. V případě nejasností využijte také hypoteční poradce, kteří vám pomohou s jakýmikoliv dotazy. Poradci samozřejmě fungují také online formou.

Jaké mít doklady?

Hypotéka je specifický úvěr a doklady, které banky k vyřízení vyžadují, se mohou mírně lišit. Potřebné informace získáte od svého hypotečního poradce. V případě, že klient kupuje, dokládají se ve většině případů tyto dokumenty: dva doklady totožnosti, doklad o pravidelném příjmu, kupní smlouva a výpis z katastru nemovitostí (pokud si jej banka nezajistí sama). Důležité je také dodat odhad na zastavovanou nemovitost,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Odhad nemovitosti

Po prescoringu je důležité dodat také odhad nemovitosti. Jeho vypracování odhadci trvá přibližně pět až deset pracovních dnů. Některé bankovní domy navíc akceptují zjednodušený odhad, který lze zhotovit online (zejména na byty). Vyhotovený odhad poté společně se všemi potřebnými dokumenty posuzuje schvalovatel. Samotný proces schvalování zabere pár dní až týden v závislosti na bance.

Pokud kupujete pozemek, tak k vyřízení odhadu nemovitostí potřebujete také výpis z katastru nemovitostí (ne starší než tři měsíce), kopii katastrální mapy (ne starší než jeden rok), územní rozhodnutí, kupní smlouvu na pozemek s vyznačením vkladu do katastru nemovitostí (případně smlouvu o budoucí kupní smlouvě).

Na základě dodaných podkladů Vám bude vyhotoven návrh smlouvy o poskytnutí hypotéky.

Jak a kdy lze začít čerpat úvěr?

Splníte-li všechny podmínky uvedené v úvěrové smlouvě, můžete začít čerpat prostředky. „Máme-li úvěr schválen a je podepsána úvěrová smlouva, jednou z hlavních podmínek je čerpání je potvrzení o vkladu zástavního práva banky k zastavované nemovitosti do katastru. Mnohé banky umožňují čerpání úvěru nebo jeho části i na základě návrhu na zápis o zápis vkladu zástavního práva. Peníze tak můžete čerpat podstatně dříve, než dojde k samotnému zápisu zástavního práva. Čerpání hypotečního úvěru se provádí bezhotovostně. Při neúčelové hypotéce převodem na klientem zvolený účet. Čerpá se většinou na účet sjednaný v bance, kde je vyřízena i hypotéka. Při účelové například odesláním kupní ceny na účet prodávajícího nebo formou proplácení dodavatelských faktur v případě výstavby,“ dodává Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky