Jak se nejlépe postarat o svého psa v zimě?

Zimní období je před námi. A s ním přichází i plno změn, především pak teplotních. Zima bývá často náročnější nejen pro lidi, ale i pro pejsky, protože počasí bývá nevyzpytatelné. Musíme se proto o ně v těchto měsících také důkladněji starat.

Psi v zimě více většinou jedí

Psí strava

"Pejsci mají v zimních dnech tendenci více jíst. „Ukládají“ si zásoby jídla na horší časy. Především pokud máte pejska v kotci, tak je důležité ho malinko více „vykrmit“, aby měl tukové zásoby, které ho budou hřát. Nic ale samozřejmě nepřehánějte. Psí nadváha může být zdraví nebezpečná. Nikdy by to ale nemělo být více než 1 kg váhy navíc.

 

V zimě u pejsků neupravujeme kvantitu, ale kvalitu - je důležité, aby měli stravu bohatou na vitamíny, živiny a kvalitní tuky. To je samozřejmě důležité po celý rok, ale v zimě buďte více obezřetní. Ke krmení můžete přidat doplňky stravy v podobě různých olejů či probiotik, které podporují imunitu,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz

Dobře se také pejskovi starejte o srst, protože ta ho nejvíce chrání před zimou. Pravidelně pejska kartáčujte. Vhodným doplňkem by mohl být je lososový nebo makový olej pro psy, který podporuje nejen imunitu, ale i lesklou a zdravou srst.

Pitný režim

V zimě má pejsek menší chuť na vodu. Je proto důležité hlídat jeho pitný režim. Dobrý způsob je mu občas do granulí dát i teplý vývar. Tím více podpoříte pitný režim. V opravdu mrazivých dnech ho navíc i příjemně zahřeje. Máte-li pejska venku, tak mu jednou za 2 hodiny kontrolujte misku s vodou, zda nezamrzla.

Psí oblečky ano či ne?

Častá otázka mnoha chovatelů. Pro mnohé se jedná o módní doplněk. Takže pokud máte kokršpaněla či bernardýna, tak opravdu obleček nepotřebují. Máte-li krátkosrsté plemeno, které je ale velmi aktivní při venkovních procházkách, tak také nepotřebuje obleček, ale naháči a pejsci, kteří při venčení nejsou příliš pohybliví, tak obleček, který před mrazem ochrání záda a bedra, bude dobrou volbou. Pomůže bránit podchlazení pejska. O podchlazení mluvíme, pokud klesne teplota pejska pod 35 °C.

Aktivní procházky

Aby neklesla u psa teplota a nedošlo k podchlazení, tak v době, kdy opravdu mrzne, buďte se psem venku aktivní. Motivujte ho k běhu a aportu. Jdete-li s ním nakupovat, tak rozhodně není dobré ho nechávat přivázaného venku před obchodem. Mohl by se podchladit. Pokud vidíte, že pes je již unavený a tolik neběhá, je čas jít domů. Klesne-li teplota hodně pod bod mrazu, zkraťte venčení na co nejméně.

Péče o tlapky

Začne-li sněžit, tak je důležité více pečovat i o tlapky pejska. Především průmyslová sůl, kterou jsou posypané silnice i chodníky, může tlapky podráždit. „Pejsci jsou také zvyklí se čistit a sůl pak lízat. Tím si mohou způsobit nehezké zažívací problémy. Po každém venčení packy omyjte vlažnou vodou a namažte vazelínou. Dobrý je i kokosový olej. U dlouhosrstých plemen mírně ostříhejte srst kolem tlapek, aby v nich nenamrzal a nehrudkovatěl sníh", radí Jiří Švihálek z Yoggies.cz

Pozor na podlahy

Máte-li chladné podlahy, tak především v zimním období to může být pro pejska velmi nepříjemné. Pokud leží často na podlaze mimo své „místo“ tak pod něj dávejte různé deky či podložky.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky