Správně vybraný dřez vám ulehčí práci v kuchyni

Výběr dřezu se může zdát jako banální záležitost. Jeho vzhled a funkčnost ale ovlivní takřka každý váš okamžik strávený v kuchyni. Pokud tedy investujete do výběru dřezu trochu času a necháte se inspirovat odborníky, rozhodně neprohloupíte. Jak by měl vypadat ideální kuchyňský dřez a jaké funkce by měl splňovat? Zeptali jsme se odborníků.

Jak by měl vypadat ideální kuchyňský dřez?

Volba správné konstrukce

Hledáte dřez s nádobou nebo bez? Bude vestavěný, nebo jej umístíte samostatně? A co prostor na odkapávání? Podobné otázky je dobré si položit ještě předtím, než se začnete poohlížet po konkrétním typu kuchyňského umyvadla. Charakter dřezu přirozeně ovlivní jeho užitnost, ale také výsledný vzhled vaší kuchyně. „Před samotným výběrem modelu doporučujeme zákazníkům zohlednit i vývod odpadu a typ přípojky, případně dispozice kuchyňské linky a rozměry skříní. Tyto informace jsou obvykle dostupné ve stavebních plánech, ne vždy je ale lze zcela ovlivnit. Proto jsou také často pomyslným mantinelem naší kreativity,“ upozorňuje Martin Strnad ze společnosti Senesi.

Tvar a hloubka

Při výběru dřezu se vždy předem zamyslete nad tím, jakou roli bude ve vaší domácnosti plnit. Do frekventované kuchyně nebo v rámci vícečlenné rodiny oceníte dřezy spíše rozměrnější. Řada nových modelů je nabízena také jako dvojdřezy, které zvládnou plnit několik funkcí, a to i najednou.  Vaříte často v pánvích nebo hlubokých hrncích? Potom se zaměřte na objem dřezu, aby se do něj při mytí nebo napouštění všechno náčiní pohodlně vešlo.

Správná kombinace povrchů

Při výběru materiálu se můžete řídit praktičností i designovým provedením. V ideálním případě se vám podaří skloubit obojí. Povrch dřezu totiž ovlivní i to, jak náročná bude jeho následná údržba. Největší popularitě se v současnosti těší dřezy granitové, jejichž tmavý, a přitom strukturovaný vzhled působí zemitě a zároveň luxusně. Ve hře jsou ale samozřejmě také dřezy nerezové (oblíbené především pro svoji cenovou dostupnost), keramické nebo tectonitové, které jsou známé mimo jiné svojí odolností vůči oděrkám a škrábancům.

Výběr příslušenství

Ke dřezu si můžete pořídit také nadstandartní doplňky. „Mezi nejoblíbenější příslušenství moderních dřezů v současnosti patří například vaničky sloužící k odkapávání a odkládání ovoce či zeleniny při vaření,“ doplňuje Martin Strnad za Senesi. Mezi užitečné součásti dřezu ale může patřit také regulace odtoku, díky které nemusíte při vypouštění nořit ruce do špinavé vody, nebo praktické dávkovače mýdla či saponátu, jež přijdou vhod především v období zvýšených nároků na čistotu a sanitaci.

Pozor na baterii

Naprostou nezbytností je bezpochyby baterie. V závislosti na tom, jedná-li se např. o jednoduchý dřez či dvojdřez, může být hlavice baterie otočná, polohovatelná nebo s kloubem. Myslete i na to, jak vysoko ji lze polohovat – tj. kolik místa vzniká mezi otvorem baterie a dnem nádoby dřezu. Tuto prostorovou výhodu oceníte zejména při mytí velkého nádobí. Příliš vysoko či nevhodně polohovaná baterie může naopak znamenat zbytečné cákance na stěnách či vašem oblečení. Baterie by měla povrchem ladit či alespoň vhodně kontrastovat se zbytkem dřezu. Kuchyňské baterie jsou k dostání v nepřeberném množství typů, designů a provedení. Pokud si nejste jisti svojí volbou nebo jen hledáte inspiraci, vždy se můžete obrátit na odborníky, kteří vám s výběrem rádi pomohou.

Náš tip

Prácikuchyni vám usnadní výsuvná funkce kuchyňských baterií: „Speciální vytahovací spršky u vybraných baterií jsou spojeny hadicí s hrdlem baterie a je možné je uvolnit a pohodlněji s nimi zaměřit tekoucí vodu. Funkci oceníte zejména při častém mytí velkého nádobí nebo čištění ovoce a zeleniny,“ dodává Martin Strnad




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně