Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky

Jana Brožková (Bydlet.cz), 19.11.2020

Vánočka je lahodným symbolem Vánoc
 

Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky

Náročnost: 4/5

Čas: 2 hodiny 15 minut (75 minut příprava, 60 minut pečení)

Suroviny

350 g celozrnné špaldové mouky Pernerka

150 g polohrubé pšeničné mouky Pernerka

110 g změklé másla

2 žloutky

110 g cukru

30 g droždí

200ml mléka

1 bílý jogurt

Špetka soli

1 hrnek vlašských ořechu

1 hrnek mandlí

2 hrnky rozinek

mandle a vajíčko na pomazání a posypání

Postup

V misce smícháme lžíci mouky, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a droždí. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

Mezitím smícháme obě mouky, cukr a sůl. Poté přidáme zbytek surovin včetně kvásku a oříšků a rozinek. Nejlépe v robotu hněteme těsto cca 10 minut. Necháme kynout cca 40 minut (ne déle, aby těsto nepřekynulo). Upleteme vánočku a necháme ji na plechu ještě chvíli kynout, vánočka by měla zdvojnásobit objem. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 190 °C 10 minut a poté na 175 °C 50 minut.

 

TIP – Na vánočku jedině českou špaldovou mouku
Vánočka je krásným a hlavně lahodným symbolem Vánoc. Použijte k její přípravě české suroviny, například kvalitní celozrnnou špaldovou mouku z mlýnu Perner.

Názory na článek  Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend