Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky
Vánoční recept na vánočku ze špaldové mouky
Náročnost: 4/5
Čas: 2 hodiny 15 minut (75 minut příprava, 60 minut pečení)
350 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
150 g polohrubé pšeničné mouky Pernerka
110 g změklé másla
2 žloutky
110 g cukru
30 g droždí
200ml mléka
1 bílý jogurt
Špetka soli
1 hrnek vlašských ořechu
1 hrnek mandlí
2 hrnky rozinek
mandle a vajíčko na pomazání a posypání
Postup
V misce smícháme lžíci mouky, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a droždí. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
Mezitím smícháme obě mouky, cukr a sůl. Poté přidáme zbytek surovin včetně kvásku a oříšků a rozinek. Nejlépe v robotu hněteme těsto cca 10 minut. Necháme kynout cca 40 minut (ne déle, aby těsto nepřekynulo). Upleteme vánočku a necháme ji na plechu ještě chvíli kynout, vánočka by měla zdvojnásobit objem. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 190 °C 10 minut a poté na 175 °C 50 minut.
TIP – Na vánočku jedině českou špaldovou mouku Vánočka je krásným a hlavně lahodným symbolem Vánoc. Použijte k její přípravě české suroviny, například kvalitní celozrnnou špaldovou mouku z mlýnu Perner.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Lednové odlehčené recepty: nočky s růžičkovou kapustou, kysaným zelím a krůtí klobásou
- Lednové odlehčené recepty: makové lívance se švestkovou omáčkou
- Recept z parní trouby: pstruh se šťávou z bílého vína
- Jak najít vysněného partnera? Stačí lžíce másla denně!
- Kremšnyty z domácího listového těsta jsou rodinným pokladem Vlasty Vybíralové z Tovačova (Video)
- Novoroční recepty pro hojnost: čočkové karbanátky