Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (22.11.2020)

V nadcházejícím zkráceném týdnu se zámořské akciové trhy budou i nadále soustředit na dvě hlavní témata - vyhlídky účinnosti a distribuci vakcín proti koronaviru a rychlost tempa šíření pandemie po Spojených státech. Ekonomická data osobních výdajů a spotřebitelské důvěry poukáží na to, zda růst počtu nakažených vyvolává obavy z ekonomického výhledu. Dočkáme se amerického svátku Dne díkůvzdání a pátečního zkráceného obchodování během nákupní horečky zvané Black Friday. Černý pátek už tradičně zahájí sváteční nákupní sezónu, kterou bude v letošních podmínkách velmi zajímavé sledovat. Data PMI z eurozóny pravděpodobně poukáží na výrazný pokles podnikatelské aktivity. Mezitím se zdá, že Británie a Evropská unie jsou na pokraji uzavření obchodní dohody po tzv. brexitu. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít svůj obchodní týden!

Optimismus z vakcín vs. tempo nakažených
Investoři na akciových trzích bedlivě zvažují rizika rychle se šířícího koronaviru v USA a potenciálně silného ekonomického oživení s blížící se širokou distribucí úspěšných vakcín. Po zprávách o vysoké míře účinnosti dvou experimentálních vakcín, od společnosti Moderna (MRNA) a společně od společností Pfizer (PFE) a BioNTech, se hlavní americký index S&P 500 vyšplhal na rekordní hodnoty. Obě vakcíny by mohly být připraveny k autorizaci a distribuci během několika následujících týdnů. Pandemie však nadále zůstává bezprostřední hrozbou oživení amerického hospodářství. Spojené státy v souhrnu v sobotu zaznamenaly 12 milionů případů covid-19, přičemž čísla denních nárůstů stále akcelerují. Nyní se očekává, že v nadcházející svátečním týdnu se dají do pohybu miliony Američanů, kteří pravděpodobně budou ignorovat doporučení zdravotnických pracovníků ohledně dalšího šíření koronaviru.

Makrokalendář a data z USA
Během úterní obchodní seance se dočkáme zveřejnění dat o spotřebitelské důvěře. Středeční makrokalendář přinese údaje osobních výdajích, kde se čeká výrazné zpomalení. Revize u statistiky HDP za třetí kvartál není očekávána. Údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti budou velmi sledovaným ukazatelem kondice amerického trhu práce. Před čtvrtečním svátkem Dne díkůvzdání trh nabídne také údaje o obchodní bilanci, objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, prodeji nových domů a náladě spotřebitelů. V závěru středeční obchodní seance americká centrální banka zveřejní zápis ze svého posledního zasedání, kde budeme hledat rétoriku o dalším možném nastavení americké měnové politiky a diskuse ohledně možných vylepšení programu nákupu aktiv. Za FED se dočkáme i vystoupení prezidentů Thomase Barkina, Charlese Evanse a Jamese Bullarda.

Black Friday
V běžném roce by se američtí nakupující připravovali na tzv „Černý pátek“, tradiční začátek prázdninové nákupní sezóny. Letos je tomu však jinak. Zatímco s rostoucími případy nakažených je nepravděpodobné, že bychom se dočkali rekordních prodejů v kamenných obchodech, u online objednávek můžou být prodejci velmi hezky překvapeni. I tak Oxford Economics očekává, že prodeje během svátků vzrostou pouze o 0,6 %. Macy's (M) předpovídá těžké časy s možným poklesem tržeb o 20 %.

PMI v eurozóně
Podle analytiků se očekává, že předběžná data listopadových obchodních aktivit z eurozóny zveřejňovaná v pondělí budou během druhé vlny pandemie a druhého kola zaváděných opatření velmi pesimistická. Zatímco minulý měsíc vykazoval u většiny indikátorů malý růst, očekává se, že nyní tato naměřená data výrazně poklesnou. To bude z velké části způsobeno sektorem služeb, kde dosud byla zavedena všechna omezující opatření.

Brexit, brexit, brexit
Zdá se, že Británie je na pokraji dosažení obchodní dohody s Evropskou unií, která by upravovala jejich vztahy po skončení přechodného období končícího 1. ledna 2021. Lhůty ohledně obchodních dohod brexitu minulosti několikrát přišly a opětovně zmizely, vyjednavači však nyní vyvíjejí enormní tlak na dosažení shody mezi Londýnem a Bruselem.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality