dTest radí, jak vybrat kávovar - možný vánoční dárek

Shrnutí postřehů k základním typům kávovarů

Ať už vybíráte kávovar pro sebe nebo jako vánoční dárek pro své blízké, mohou se vám hodit užitečné postřehy k základním typům. Shrnula je pro vás šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Automatický kávovar

·         Jeho velkou výhodou je vysoká nezávislost na člověku a příprava espressa stisknutím jediného tlačítka. Obsahují zásobníky na vodu a zrnka kávy, mají odpadní zásobníky na použitou kávu a většinou i displej pro snadné ovládání.

·         Hodí se do míst, kde lze předpokládat jejich hojné vytížení. Cena jednoho šálku se odvíjí od kvality kávy, kterou pořídíte. Může se dostat pod jednu korunu, ale také nad deset korun za jeden šálek espressa.

·         Kvalitní automatický kávovar by měl mít možnost nastavit jemnost namletí kávy, protože ta ovlivňuje její výslednou chuť. Většinou má i přívod pro mletou kávu.

·         Důležité je, aby měl přístroj nastavitelnou výšku výpusti kávy, protože pro různé variace espressa, například lungo, jsou zapotřebí vyšší skleničky. Součástí kávovaru je vždy vývod
s parní tryskou pro přípravu pěny z mléka – jedině tak totiž připravíte mléčné varianty espressa jako cappuccino, caffe latte nebo latte macchiato. Dražší kávovary jsou vybaveny příslušenstvím s názvem cappuccino tower (náhubek, který se nasadí na hubičku s parní tryskou a pomocí připojené hadičky si sám čerpá mléko přímo z krabice) nebo přímo nádržkou určenou pro mléko. Takové příslušenství zvládne připravit mléčnou pěnu automaticky.

Součástí kvalitního automatického kávovaru by měla být i vyhřívaná deska na šálky. Předehřátí šálku vám totiž zaručí, že káva nebude rychle chladnout, a vy si ji tak déle vychutnáte při ideální teplotě. Na druhou stranu je třeba počítat s vyšší spotřebou energie.

Kávovar na kapsle

·         Tento typ je určen především do domácností, případně do firem, kde nebude tak hojně využíván.

·         Cena jednoho šálku espressa nebo jeho mléčné variace je ve většině případech předem určena, protože pro jednu značku kávovarů lze použít pouze určitý typ kapslí. S tím souvisí do značné míry omezený výběr. Jste-li tedy milovníky specialit a výběrových druhů kávy, sáhněte spíše po pákovém přístroji.

·         Na druhou stranu vám může kapslový kávovar vyhovovat v případě, že nechcete nad přípravou moc přemýšlet, ale zároveň si chcete pochutnat na espressu. Další výhodou je čerstvost kávy. Pokud ji nepijete moc často a mletá káva ve vaší kuchyni ztratí vůni dávno předtím, než ji spotřebujete, máte v případě hermeticky uzavřených kapslí k dispozici vždy čerstvou porci.

·         Kapslové kávovary na rozdíl od automatických neumožňují, až na výjimky, připravit dva šálky současně. Z pohledu použití a zejména údržby jsou však podstatně jednodušší. K přípravě kávy stačí pouze umístit kapsli do zásobníku a stisknout tlačítko.

·         Kapsle jsou prodávány v baleních po několika kusech, a pokud si koupíte například balení cappuccino, jeho součástí jsou i kapsle se sušeným mlékem. Snadno tak připravíte espresso
i s mléčnou pěnou. Luxusnější modely kapslových kávovarů jsou vybaveny parní tryskou, s níž lze mléčnou pěnu připravit manuálně, nebo automatickým napěňovačem mléka.

·         Největšími slabinami kávovarů na kapsle jsou vysoké provozní náklady a zátěž životního prostředí. Z finančního hlediska vyjdou kapsle obvykle citelně dráž než klasická mletá káva
a cenou se blíží spíše výběrové kávě z malých pražíren. Z hlediska ekologie je pak problém jednorázová kapsle, která se skládá většinou z hliníku, plastu, papíru nebo kombinace těchto materiálů. Příprava jednoho šálku tak produkuje v poměru s obsahem kapsle velmi vysoké množství odpadu.

Pákové kávovary

·         Tyto kávovary nemají zásobník na kávu, ze kterého by ji automaticky čerpaly, pokaždé tak musíte naplnit sítko novou dávkou mleté kávy.

·         Sítko je umístěno ve speciálním držáku, který se nasazuje na kávovar jakoby pákovým pohybem. Od toho se odvíjí název typu kávovaru. Průtok vody se zapíná a vypíná manuálně. Automatické dávkování tu nečekejte.

·         Pákový kávovar znáte z kaváren nebo restaurací. Kvalita kávy je v tomto případě poměrně dost závislá na obsluze, respektive na jejích zkušenostech s přípravou espressa, proto na stejném kávovaru může znalec připravit opravdu chutnou kávu, zatímco od začátečníka bude výsledek horší. Při přípravě espressa v pákovém kávovaru je rozhodující množství namleté kávy, její upěchování, samozřejmě samotná kvalita kávy, doba louhování a další faktory.

·         Pro přípravu espressa v pákovém kávovaru lze použít mletou kávu nebo porcovanou
v takzvaných E. S. E. (Easy Serving Espresso) sáčcích. Jsou praktické, protože nezašpiní sítko,
a jednoduše je vyhodíte. Chuťově lepší espresso však připravíte z čerstvě namleté kávy.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky