Recepty na podporu imunity: dýňový hummus s praženým mákem
Pokud patříte k milovníkům dýní, určitě zkuste pečený dýňový humus s praženým mákem. Není to typický hummus z cizrny, ale jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo dip k zelenině bude chutnat výborně. Dýně výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a napomáhá správné činnosti srdce. Především odrůda Hokkaidó, navíc ještě obsahuje vitamín A, E, C a velké množství draslíku.
Pomyslnou třešničkou na dortu, v tomto dýňovém hummusu, je celý mák. Přidává se sem nejenom kvůli vůni, ale i křupavosti semínek. Samozřejmě jej můžete nahradit i jinými semínky, ale věděli jste, že jeho složení je srovnatelné nebo dokonce i lepší, než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod.? Mák se vyznačuje vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin, a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínu E a minerálních látek, zejména vápníku. Navíc je to naše tradiční pochutina.
Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook
Recept na dýňový hummus s praženým mákem
Na dýňový hummus si připravte:
600 g dýně Hokkaidó
2 stroužky česneku (pečený či čerstvý)
4 lžíce olivového oleje
3-4 lžíce limetové šťávy
1 lžíce sezamu
2 lžíce celého máku
2 lžíce posekaného čerstvého koriandru
Postup:
Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká. Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí. Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem. Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování. Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, který si můžete doma připravit i bez kynutí. Díky semínkům a ořechům bude s dýňovým hummusem ideálně ladit.
www.nasmodrymak.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Rekonstrukce venkovského domu na Vysočině: Spojení historie a moderního komfortu
- Cena baterií k fotovoltaickým elektrárnám přestane klesat. S pořízením není na co čekat, tvrdí experti
- Banky v lednu poskytly hypotéky za 22,6 mld. Kč = meziměsíčně -5,1 %, meziročně o 73,6 % více
- Zprávy ze Zlínského kraje: Vedení Uherského Brodu zvažuje, že ve městě zruší poplatky za psy (audio)
- Dům s příběhem: Rekonstrukce staré stavby v moderním stylu
- CTP investuje 57 milionů eur do výstavby projektu pro společnost Hitachi Energy v Brně a vytvoří 200 pracovních míst