Closing Bell (30. 11. 2020) – Líné pondělí vyhrála Moderna, připsala 18 %

Úvodní obchodní seanci nového týdne zakončily zámořské akciové indexy v červených číslech. Trh ztrácel pod zprávami o zhoršujícím se napětí mezi USA a Čínou. Trumpova administrativa uvažuje o zařazení dvou velkých čínských společností černou listinu. Čínský výrobce čipů SMIC a národní producent ropy a zemního plynu CNOOC (CEO) mohou dostat zákaz přístupu k americkým investorům. Kromě rostoucího napětí mezi USA a Čínou se na dnešním sentimentu podílelo také rostoucí tempo případů koronaviruUSA a obavy z nárůstu infekcí v následujících týdnech po čtvrtečním svátku Díkůvzdání.

Moderna zažádala o zrychlené schválení svého preparátu v USA i Evropě. Akcie rostou o 18 %. Aktivita v čínských továrnách rostla v měsíci listopadu nejrychleji za tři roky a růst v sektoru služeb se dostal na nejvyšší hodnotu za několik let. Pozitivní data naznačují, že druhá největší ekonomika světa je na cestě, aby se stala první zemí, které se podaří setřást negativní dopad koronavirové pandemie.

Sektor energií dnes táhly níže ceny ropy, které čekaly na výsledek setkání hlavních producentů. Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se domluvili na potřebě prodloužit nynější rozsah snížených dodávek ropy na trh o další tři měsíce, tedy do konce března. Budou se snažit přesvědčit své spojence z širší skupiny OPEC+, aby takový krok podpořili. Těžba ropy v rámci OPEC se v listopadu meziměsíčně zvýšila o 750 tisíc na 25,31 mil. barelů denně, zejména kvůli obnovování produkce v Libyi. Nárůst tak zaznamenala už pátý měsíc za sebou.

Průmyslové sektor dnes také odevzdával část svých zisků, když se v červených číslech ocitly zejména letečtí dopravci. Slabší výhled společnosti JetBlue (JBLU) poslal akcie do 3% ztrát. Dopravce uvedl pokles příjmů ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 70 %. Akcie American Airlines (AAL) poklesly o 5 %, Delta Air Lines (DAL) o 2 % a United Airlines (UAL) odepsaly 0,5 %.

Co se týká stimulačních opatření, americká centrální banka uvedla, že prodlouží čtyři své úvěrové programy do konce prvního čtvrtletí 2021. Mezinárodní měnový fond vybídl ECB, aby v rámci své odpovědi na zhoršující se ekonomické vyhlídky navýšila program nákupů aktiv a uvažovala o snížení úrokových sazeb. Dle očekávání - Joe Biden nominoval bývalou předsedkyni FEDu Janet Yellenovou na post ministryně financí.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality