Až deset procent stěhování je z finančních důvodů

Změna bydliště se letos nebo v příštím roce týká pětiny Čechů. Pandemie covid-19 jejich plány na pořízení nemovitosti příliš neovlivnila.

V roce 2020 se stěhoval každý desátý Čech a další desetina ho plánuje na příští rok. Ve většině případů jde o stěhování plánované. Vyplývá to z bleskového říjnového průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u společnosti NMS Market Research.

Nejčastějším důvodem, proč se lidé stěhují, je koupě nové nemovitosti (17 %), sestěhování s partnerem či partnerkou (15 %), touha po větším bydlení (14 %) nebo lepší dostupnost zaměstnání (10 %). Bohužel v řadě případů je motivace méně veselá – desetina lidí mění bydliště kvůli nedostatku peněz a stejné procento také kvůli rozchodu nebo rozvodu.

Z našich průzkumů víme, že lidé jsou nuceni kvůli pandemii covid-19 více šetřit a přehodnotit své výdaje. Není tedy divu, že kvůli úsporám dochází v určitých případech i ke stěhování. Pozitivním trendem pro realitní trh je naproti tomu fakt, že tři čtvrtiny lidí pod vlivem covidových opatření nijak nemění své plány ohledně koupě nemovitosti. Jen 7 % dotázaných záměr koupit nemovitost odkládá na lepší časy,“ vysvětluje Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

Změna bydliště pak pro velkou část Čechů neznamená pauzu od zařizování a výdajů kolem bydlení. Téměř polovina (47 %) těch, kdo se stěhovali nebo brzy přestěhují, totiž plánuje svou novou nemovitost zrekonstruovat.

Mnohé domácnosti nedosáhnou na tak vysokou hypotéku či úvěr, která by jim umožnila koupi nemovitosti v ideálním stavu. Často se tedy stěhují do provizoria, a jakmile opět trochu našetří, pustí se do rekonstrukce. Za tímto účelem je ideální formou spoření stavebko, na které lze výhodně navázat právě úvěr na rekonstrukci a ještě má díky státnímu příspěvku jisté zhodnocení,“ připomíná Lukáš Kopecký.

Zvažujete nebo jste zvažoval/a při stěhování i rekonstrukci nového bytu / domu?
 

Z jakého důvodu jste se stěhoval/a nebo stěhování plánujete? 

Změnila druhá vlna pandemie COVID-19 Vaše plány na koupi nemovitosti?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 025 respondentů.


Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.
Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika