Povodně - až 5 let daňových prázdnin


PRAHA (ČIA) - Až na pět let budou mít obce právo osvobodit od daně buď zcela, nebo částečně nemovitosti dotčené živelnou pohromou. Osvobození od daně z nemovitosti bude možné provést obecně závaznou vyhláškou, a to i zpětně na uplynulé zdaňovací období. Umožní to novela zákona o dani z nemovitosti, kterou dnes sněmovna propustila do druhého čtení. Novela také nařizuje platit daň z nemovitosti za byty převedené z vlastnictví státu.

"Novela v řadě případů zpřesňuje výklad některých pasáží zákona," řekl ČIA sociálnědemokratický poslanec Michal Kraus. Obecně závazná vyhláška musí být například vydána tak, aby nabyla účinnosti do 31. března roku následujícího po zdaňovacím období, v němž došlo k živelné katastrofě. Částečné osvobození se přitom ve vyhlášce vyjadřuje procentem. Obec je navíc povinna zaslat tuto vyhlášku správci daně nejpozději do pěti kalendářních dnů od okamžiku nabytí účinnosti.

Daňový poplatník pak podle této novely může uplatnit nárok na osvobození v dodatečném daňovém přiznání, uplatňuje-li tento nárok za již uplynulé období nebo po termínu pro podání daňového přiznání. Výpadek daně, který v příštím roce vznikne v souvislosti s úpravou, odhaduje ministerstvo financí zhruba na 200 milionů korun. Celkový výnos z této daně přitom posiluje státní pokladnu o 4,5 miliardy korun ročně. ODS navrhuje upravit návrh tak, aby všechny nemovitosti postižené povodněmi byly na pět let osvobozeny od daně automaticky. Daňový výpadek za těchto pět let by podle návrhu ODS činil 2,4 miliardy korun a podle ODS by měl být kompenzován státními programy na obnovu oblastí postižených povodněmi. Důležitou změnou je podle poslance Krause také zpřesnění výkladu zákona v případě bytů.

"Některé formulace nebyly dostatečně zřetelné a nebylo jasné, zda mají majitelé bytů tuto daň platit nebo ne. Projednávaná novela už jasně říká, že se za byty platit bude," konstatoval. Zejména výrazná je změna v případě bytů převedených z obce na osoby, které byly od daně osvobozeny. "Změnou zákona se podmínky vyrovnávají, a jsou tak nastavená stejná pravidla pro všechny," vysvětlil Kraus.

Další zásadní změnou je výpočet daně u stavebních pozemků. "Podle současné legislativní úpravy je pro sazbu daně rozhodující výměra pozemku, na kterou se vztahuje stavební povolení nebo rozhodnutí o umístění stavby. Pro novelu zákona je ale rozhodná výměra pozemku v metrech čtverečních, odpovídajících půdorysu pouze nadzemní části stavby, na níž bylo vydáno stavební povolení," řekl Kraus.

Nově je také do novely umístěna povinnost podat daňové přiznání z nemovitosti i pro poplatníka, na jehož majetek byl prohlášen konkurz podle odpovídajícího právního předpisu. Vzhledem k tomu, že poslanci schválili zkrácený termín k projednání tohoto zákona, je pravděpodobné, že novela projde sněmovnou ještě na této schůzi a nabude účinnosti do konce roku.

rzk
-ak-


! Sledujte přílohu NATO Praha 2002 !

a její fotogalerie





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality