Jak zařídit dokonalou pracovní dílnu

Pořádný pracovní stůl

Pracovní stoly jsou alfou a omegou každé dílny. Mít dobrou pracovní plochu v podobě pevného, správně vysokého a širokého pracovního stolu je základem úspěchu. „Dílenský pracovní stůl můžete mít samostatně stojící nebo jako součást dílenského nábytkového systému. Na povrchu pracovního stolu by měl být dostatečný prostor na práce a po okrajích stále dostatek místa na statické nářadí, jako například brusku, nebo svěrák,“ vysvětluje Zlatko Slebodník, odborník z oddělení nářadí a železářství v projektových marketech Hornbach. Police nahoře a zásuvky dole zajišťují, že všechny své nejpoužívanější nástroje budete mít na dosah ruky.

Vneste organizaci do svého nářadí

Ve funkční dílně musí vládnout pořádek a organizace. Když má každá věc své místo, hravě si udržíte přehled a každý nástroj bude kdykoli dostupný. Bez správných skladovacích prvků na nářadí a promyšleného uspořádání nábytku se neobejdete. Nainstalujte si do dílny skříně, policové systémy, stacionární nebo rolovací organizéry na nářadí a nezapomeňte na opasek na nářadí.

Jak správně nasvítit vaše pracoviště

Vaše bezpečnost, pohodlí a výsledky projektu závisí ve velké míře na správném osvětlení v dílně. Začněte umístěním několika LED stropních svítidel po celé délce vaší dílny. Ty budou tvořit základ pro osvětlení celého prostoru. „Pokud budete věnovat pečlivou pozornost výběru osvětlení, může zvýšit nejen svoji bezpečnost a produktivitu. Rovněž můžete počítat s tím, že kvalitní osvětlení pomůže eliminovat namáhání očí mžouráním a bolesti zad z hrbení. Nezapomínejte také na to, že projekt někdy vyžaduje změnu prostředí. Doplňte proto dílnu různými formami přenosného světla,“ radí Zlatko Slebodník z Hornbachu.

Nezbytné nářadí a přístroje

Naprostým základem každého pracovního stolu by měl být víceúčelový svěrák. Ten využijete na upevnění materiálu, se kterým budete pracovat. Dále mezi základní vybavení dílny nesporně patří kladivo. „Na tesařské práce si vezmete tesařské kladivo. Zedníkům jde práce od ruky se zednickým kladivem a zámečnické projekty se neobejdou bez zámečnického kladiva. I na práci se sádrokartonem nebo sklolaminátem existuje speciální typ kladiv. Při vašich projektech se vyplatí pracovat s kladivem, které je na ně speciálně určené,“ upřesňuje Slebodník. Nedílnou součástí každé dílny je aku šroubovák. Neocení ho pouze opraváři a kutilové, ale využití pro něj najdou i zahrádkáři a náruživí stavitelé. Domácí dílna by také nebyla kompletní bez vrtačky a sady vrtáků do železa, dřeva a zdiva. Příklepové vrtačky hravě splní každý úkol a jsou proto ideálním pomocníkem při domácím opravách. Součástí základní výbavy by měla být dále bruska, fréza a pila. Užitečným pomocníkem v každé domácnosti je též kompresor. Při koupi však dobře zvažte, jak často a nač budete kompresor využívat. Čím častěji budete kompresor používat, tím větší bude třeba pořídit.

Jak vyřešit odpad

Při práci se vám mohou hromadit zbytky dřeva, kovu a hromady odpadu. Pokud chcete mít v dílně pořádek, musíte mít naplánovaný způsob skladování a likvidace veškerého odpadu. Zvažte umístění koše na odpad a šrot vedle dveří pro snadné třídění a vynášení. Poctivý úklid dílny se také neobejde bez koupě průmyslového vysavače. Jejich praktičnost tkví v tom, že jsou určeny pro mokrésuché vysávání. Vysají kovové piliny, hobliny, prach, stavební suť i vodu.

Přineste do své dílny zábavu 

To nejlepší na konec. Začněte tím, že do své dílny umístíte zábavné prvky; například rádio či reproduktory. Reproduktory můžete pověsit na zeď nebo integrovat do své skříňky, abyste optimalizovali tok zvuku v dílně.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky