Nedostatek železa má vliv i na náš imunitní systém

Železo patří mezi zásadní stopové prvky, které naše tělo potřebuje, přestože pouze v malém množství. I když je železo pro naše tělo stěžejní, jeho nedostatek je velmi častý. Mezi hlavní následky patří chudokrevnost, která se projevuje třeba únavou či nechutenstvím. Nedostatek železa však může způsobit i snížení imunity.

Minerály, včetně železa, mají na naše tělo zásadní vliv. Přesto se na jejich dostatečný příjem často příliš nesoustředíme. Dostatek železa je přitom stěžejní, jelikož železo je součástí buněk, které mají na starost přenos kyslíku. Železo je potřebné pro všechny naše orgány. Jedním z nejznámějších projevů jeho nedostatku je chudokrevnost, která je častá zejména u žen. Ty přicházejí měsíčně o množství železa spolu s menstruací. Celosvětově se chudokrevnost dotýká půl miliardy žen v reprodukčním věku po celém světě. Zejména těhotné ženy by si množství železa měly hlídat, jelikož má vliv na možnost onemocnění matky i dítěte.

Projevy chudokrevnosti mají nejrůznější podobu: může se jednat například o snížené fyzické schopnosti, výkonnost při práci či zhoršení kognitivních funkcí. Častá je však i únava, bledost, rychlé dýchání nebo nechutenství. Někteří z nás možná znají ten pocit, kdy rychle vstaneme a před očima vidíme „černo“. Jedná se o jeden z projevů anémie neboli chudokrevnosti. „Polovina případů chudokrevnosti, která se dotýká obrovského množství žen, je způsobena právě nedostatkem železa. Železo je přitom pro naše tělo opravdu zásadní a jeho přijaté množství podporuje činnost všech našich orgánů v těle,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

I přestože často může být sklon k chudokrevnosti daný dědičně, existuje možnost, jak ovlivnit hladinu železa v našem těle. Základem je pestrý jídelníček, který zajistí jeho pravidelný dostatečný příjem. Mezi základní potraviny, jež obsahují železo, patří maso, vejce, ale i fazole či čočka. Vstřebávání železa mimo jiné ovlivňuje dostatek vitaminů C, B12 a E. Příjem můžeme zvýšit i díky doplňkům stravy. Ty mohou navíc obsahovat právě i vitamin B12 či C pro podpoření vstřebatelnosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky