5 tipů, jak pít víno bez nepříjemné bolesti hlavy

Večírek plný vína nemusí nutně vést ke kocovině

Večírek plný vína nemusí nutně vést ke kocovině a urputné bolesti hlavy. Dokonce není dobré spoléhat ani na pravidlo, že po kvalitním vínu hlava nebolí. Naučte se užít si výborné víno dosyta. Máme tipy, se kterými se vám od teď bude bolest hlavy vyhýbat.

Kdo by si nedal rád sklenku nebo dvě… Láhev nebo dvě?! Každý má svou mez jinde, rozhodně by vás ale po pár skleničkách vína s přáteli neměla hlava trestat bolestí. Stačí během pití dodržovat pár zásad. Jdeme na ně?

  1.  Nejdřív pořádná večeře

Možná si vzpomínáte, že tuhle radu už jste párkrát nevyžádaně dostali v dospívání během odchodu na diskotéky. Rada je to však více než užitečná a měla by se ideálně tesat nad všechny bary. Než otevřete s přáteli láhev dobrého vína, zajděte si na báječnou večeři nebo si jí sami připravte.

  1. Pozor na kombinování

Nechcete celý večer zůstat u jednoho typu vína? Určitě nemusíte. Bolesti hlavy se můžete vyhnout i tehdy, když zkombinujete více druhů dohromady. Proto už při nákupu raději rozmýšlejte nad tím, která vína se k sobě hodí. Nejen že tak připravíte kvalitní vínové menu, ale současně eliminujete nepříjemné následky. „Bílé víno servírujte před červeným, mladé před starším a suché před polosuchým. Tak si vychutnáte jejich kvalitu, aniž by si navzájem ubíraly chutě,“ říká majitel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský.

TIP: Ovocná vína jsou sladká a svými vlastnostmi podobná. Proto můžete vína snadno kombinovat i mezi sebou. Případně se orientujte podle jejich barvy a množství alkoholu.

  1. Voda na stůl (ne)patří

Nenechte se zlanařit siláckými řečmi druhých a víno stále doplňujte vodou. Dopřejte si tak z jeho chuti větší požitek a bolest hlavy vás mine. „Dejte si pozor, abyste nezačali pít víno na žízeň. Správně se pije na chuť. Pokud máte pocit, že se chcete pořádně napít, protože potřebujete doplnit tekutiny, mějte vždy po ruce druhou skleničku s vodou a sáhněte raději po ní,“ radí Petr Čerňanský z Rybízáku.

  1. Večeře všechno nezachrání

I když jste se na večírek plný vína dobře připravili úctyhodnou večeří, pokud od ní uběhlo už několik hodin a na několik skleniček vína to ještě vidíte, chtělo by to něco k zakousnutí. „Pokud chcete zmírnit případnou bolest hlavy, sáhněte tradičně po něčem mastnějším, třeba slaném koláči se slaninou. Bílý chléb nebo francouzská bageta zase poslouží na neutralizování chutě, když přecházíte z jednoho vína na druhé,“ doporučuje Petr Čerňanský.

  1. Dostatek spánku

Možná není úplně reálné naplánovat si večírek tak, abyste i po pozdním návratu z něj mohli prospat aspoň 7 hodin. Pokud se vám to však podaří, možná se bez bolesti hlavy obejdete. Rozhodně nelze očekávat, že po sedmi propařených hodinách a třech prospaných budete čilí a svěží. Dejte tělu čas na regeneraci.

Pokud chystáte příjemný večírek s přáteli a rádi byste ochutnali více vín, ta ovocná jsou skvělou volbou. Mají velmi podobné vlastnosti, a tak je můžete snadno střídat bez velkého přemýšlení. Orientovat se stačí podle jejich barvy a procent alkoholu – začněte světlejším a méně procenty a postupujte směrem k tmavším odstínům a vyššímu obsahu alkoholu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky