Nejvyšší nájemné by mělo být to místně obvyklé


PRAHA (ČIA) - Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení cenového výměru upravujícího regulaci nájemného podle poslance ČSSD a předsedy Sdružení nájemníků Stanislava Křečka vnáší zmatek mezi pronajímatele a nájemníky a jeho důsledkem je nejistota sociálně slabších nájemníků. "Řešením vzniklé situace je zákon, který umožní pronajímatelům jednostranně zvyšovat nájemné do výše místně obvyklého nájemného, a také o míru investic pronajímatele do zkvalitnění bydlení," řekl dnes Křeček.

Ústavní soud podle Křečka nesmyslně zrušil i ustanovení týkající se služeb spojených s nájmem. Nájemní vztah se podle Křečka nyní právně řídí občanským zákoníkem, který ale platby za služby neupravuje. Lidé tedy v podstatě nejsou povinni hradit měsíční zálohy a majitel je potom zase oprávněn služby neposkytovat. Křeček zároveň upozornil, že neexistuje žádné právní ustanovení, podle kterého by mohl nyní pronajímatel jednostranně nájemci zvýšit nájem.

Připravovaný zákon z dílny ministerstva financí (MF), který Křeček podporuje, počítá s postupným zvyšováním nájmu do výše místně obvyklého nájemného. Na mechanismus jeho výpočtu existují podle Křečka různé názory. "Pronajímatele by obci nebo její části nahlásili, kolik vybírají nájemné. A ta by z něj vypočetla obvyklé nájemné, do jehož výše by se stanovenými procenty mohlo navyšovat," upřesnil svou představu Křeček.

Konkurenční návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), který v podstatě znamená deregulaci, podle Křečka hájí pouze zájmy pronajímatelů. Naznačil zároveň, že pro ČSSD je zákon o nájemném klíčový. Spor mezi návrhy MF, který splňuje představy sociálních demokratů, a unionistického MMR může tedy vyústit v ostrý střet v koaliční vládě.

Podnět k diskusím o nájemném dalo rozhodnutí Ústavního soudu, který na návrh ombudsmana Otakara Motejla a 18 senátorů zrušil cenový výměr o regulaci nájemného. Tím stát určoval maximální výši nájemného.

-hab-
-jh-,-ph-






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality