Closing Bell (15. 1. 2021) – Bankovní domy zahájily výsledkovou sezónu!

Zámořské a evropské akciové trhy v závěru týdne navázaly na vlnu lehkých výprodejů z druhé poloviny týdne a zakončily opět v červených číslech. Páteční obchodní seance odstartovala výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál minulého roku a poodhalila plán nově zvoleného prezidenta Spojených států Joe Bidena na podporu oživení největší ekonomiky světa v podobě fiskální stimulu v objemu 1,9 bilionu dolarů. Průmyslový index Dow Jones odepsal 0,15 %, index S&P 500 propadl o 0,33 % a technologický Nasdaq zavíral se ztrátou o 0,55 %. Pod oslabujícími cenami ropy nejvíce ztrácely sektory energií a základních materiálů.

Světové ceny ropy dnes vylekaly komentáře zaznívající od kartelu OPEC, který při současných cenách predikuje obnovení zvýšené produkce ze strany břidlicové těžby. Americká ropa WTI ztrácela téměř 3 % k úrovni 52 USD za barel a severomořský BRENT oslabil zpět pod 55 USD za barel. Zprávy o tom, že Čína ohlásila nejvyšší počet případů koronaviru za několik posledních měsíců, sentimentu na komoditním trhu taktéž nepomohly.

Hlavní zámořské indexy zůstaly i během páteční seance pod tlakem, když rozpačitě reagovaly na smíšené čtvrtletní reporty amerických bank. Akcie JPMorgan Chase (JPM) poklesly o 2 %, přestože banka vykázala lepší než očekávané výsledky. Morgani ohlásili čistý zisk za 4Q na hodnotě 12,1 mld. USD, což je více než 8,5 mld. zveřejněných před rokem. Zisk na akcii 3,79 USD překonal odhad trhu na 2,62 USD za akcii. Banky Wells Fargo (WFC) a Citigroup (C) spíše zklamaly a akcie klesly o více než 5 %. Wells Fargo ohlásila čistý zisk na 2,99 mld. USD, tedy 64 centů na akcii, proti 2,87 mld. USD a 60 centů na akcii v minulém roce. Citigroup vykázala rostoucí zisk na akcii z 1,34 na 2,08 USD a zisk banky vzrostl na 16,5 miliardy USD. Na společnost Amazon(AMZN) byla dnes uvalena hromadná žaloba kvůli nafukování cen elektronických knih ve spolupráci s 5 největšími americkými vydavatelstvími.

Joe Biden nastínil fiskální návrh, který zahrnuje pomoc v objemu 415 mld. dolarů zaměřených na boj s covid-19, přibližně 1 bilion dolarů na přímou úlevu domácnostem a 440 miliard dolarů pro malé podniky a komunity tvrdě zasažené pandemií. Trhy ale na zprávy reagovaly spíše negativně, jelikož v investorském publiku přetrvávají obavy, kdo tyto výdaje v budoucnu zaplatí a zdali demokratický Kongres Spojených států nebude nucen zvedat daně. Bidenovy komentáře poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell oznámil vize americké centrální banky na oživení americké ekonomiky na virtuálním sympoziu s Princetonskou univerzitou. Powell uvedl, že centrální banka umožní, aby se americký trh práce lehce „přehřál“ a inflace se v průběhu času pohybovala i nad svým 2% cílem, čímž znovu potvrdil očekávání trhu, že centrální banka nebude spěchat se zvyšováním sazeb minimálně do roku 2023.

Americká data maloobchodních tržeb v prosinci poklesla o -0,7 %, přičemž trh čekal stagnaci. Průmyslová výroba v prosinci meziměsíčně vzrostla o 1,6 % a index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v lednu poklesl na 79,2 b., odhad trhu byl na 80,0 bodech.

Bitcoin v závěru obchodního týdne neporazil negativní sentiment na akciových trzích a pokles o 10 % k ceně 35 500 USD. Nejznámější kryptoměna světa si od růstové trajektorie z počátku prosince vybírá svůj oddechový čas a vyčkává

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie